Το μικρότερο νεογέννητο στον κόσμο γεννήθηκε 268 γραμμάρια. Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης για τα πρόωρα βρέφη

1520
Τον περασμένο Αύγουστο γεννήθηκε το μικρότερο νεογέννητο σε όλο τον κόσμο, που ζύγιζε μόλις 268 γραμμάρια. Η πανεπιστημιακή κλινική Keio του Τόκιο ανακοίνωσε ότι, μετά από έξι μήνες παραμονής του στη μονάδα εντατικής θεραπείας, πήρε εξιτήριο, πλέον ζυγίζει 3,2 κιλά και είναι καλά στην υγεία του.

Το αγοράκι γεννήθηκε στο Τόκιο με καισαρική τομή, τον περασμένο Αύγουστο στην 22η εβδομάδα της κύησης. Όμως, επειδή δεν αναπτυσσόταν, οι γιατροί έκριναν ότι κινδύνευε η ζωή του.
Το μωρό όταν γεννήθηκε ήταν τόσο μικρό, που χωρούσε στις παλάμες ενός ενήλικα.
Εισήχθη στη ΜΕΘ και οι γιατροί έδιναν μάχη για να αντιμετωπίσουν τη σίτιση και τα αναπνευστικά του προβλήματα.

Τα βρέφη που γεννιούνται λιγότερα από 1.000 γραμμάρια, συνήθως κινδυνεύουν από καρδιακή ανεπάρκεια, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ή παθαίνουν σοβαρές λοιμώξεις, εξαιτίας της ανεπαρκούς ανάπτυξης των οργάνων τους.

Μετά από έξι μήνες παραμονής του βρέφους στη μονάδα εντατικής θεραπείας, πήρε εξιτήριο, πλέον ζυγίζει 3,2 κιλά και είναι καλά στην υγεία του.

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό επιβίωσης των πρόωρων βρεφών, έχει αυξηθεί στο 90%, αλλά για τα βρέφη που γεννιούνται μικρότερα από 300 γραμμάρια, το ποσοστό μειώνεται. Μέχρι σήμερα, κανένα αγόρι βρέφος που έχει γεννηθεί τόσο μικρό, δεν έχει πάρει εξιτήριο χωρίς να έχει προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Μητρώου των Μικρότερων Βρεφών, σε όλο τον κόσμο έχουν επιζήσει μόνο 23 πρόωρα βρέφη, που ζύγιζαν λιγότερο από 300 γραμμάρια.

Διαβάστε επίσης: Σπάνια περίπτωση νεογέννητου που γεννήθηκε με δόντι. Μόλις άνοιξε το στόμα του να κλάψει άφησε άφωνες τις μαίες και τη μαμά του (Εικόνες)

 

Διαβάστε επίσης: Γυναίκα ήταν σε κώμα για 23 ημέρες και ξύπνησε όταν της έβαλαν το νεογέννητο μωρό της στην αγκαλιά