Τα έντομα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν; Η έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian για το ενδεχόμενο δραματικών επιπτώσεων στα οικοσυστήματα του πλανήτη

391
Τα έντομα του πλανήτη ολοένα και εξαφανίζονται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καταστροφική κατάρρευση των οικοσυστημάτων της φύσης. Σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια συνδυαστική μελέτη του αντικειμένου, ο ρυθμόε εξαφάνισης είναι οκτώ φορές ταχύτατος από των θηλαστικών, των ερπετών και των πτηνών.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, σε ύφεση βρίσκονται πάνω από το 40% των ειδών εντόμων, εκ των οποίων το ένα τρίτο απειλείται με εξαφάνιση.
Η συνολική μάζα των εντόμων μειώνεται κατά 2,5% ετησίως. Το ποσοστό αυτό αποκαλύπτει ότι τα έντομα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, που δημοσιεύει τα σοκαριστικά ευρήματα της ανασκόπησης, ο πλανήτης βρίσκεται στην αρχή της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία του.
Έχουν ήδη καταγραφεί τεράστειες απώλειες σε μεγαλύτερα ζώα που είναι πιο εύκολο να τα μελετήσουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, τα έντομα διαθέτουν περισσότερες ποικιλίες και η βιομάζα τους ξεπερνά κατά 17 φορές των ανθρώπων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παρουσία τους είναι ουσιώδης για τη σωστή λειτουργία των οικοσυστημάτων στο περιβάλλον. Τα έντομα είναι τροφή για άλλα πλάσματα και πολύτιμους επικονιαστές και ανακυκλωτές θρεπτικών ουσιών.

Οι μέλισες, τα σκαθάρια, τα μυρμήγκια, οι μύγες και οι γρύλοι έχουν επίσης πληγεί σοβαρά.

Αν και πρόσφατα καταγράφηκε τεράστια μείωση του πληθυσμού των εντόμων στην Γερμανία και στο Πουέρτο Ρίκο, η κρίση αφορά όλο τον πλανήτη.
Οι ερευνητές έβγαλαν τα συμπεράσματά τους με ασυνήθιστα ισχυρούς όρους στην σχετική μελέτη:

«Οι τάσεις των εντόμων επιβεβαιώνουν ότι το έκτο σημαντικό γεγονός μαζικού αφανισμού έχει βαθιές επιπτώσεις σε όλες τις μορφές ζωής στον πλανήτη μας. Αν δεν αλλάξουμε τους τρόπους παραγωγής τροφής, τα έντομα στο σύνολό τους κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέσα σε μερικές δεκαετίες», γράφουν οι επιστήμονες.

«Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξαφάνισης για τα οικοσυστήματα του πλανήτη θα είναι τουλάχιστον καταστροφικές», προσθέτουν.

Η μελέτη των ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Conservation, αναφέρει ότι η εντατική γεωργία και, συγκεκριμένα η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, είναι η βασική αιτία για τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή.

«Εάν οι απώλειες στα διάφορα είδη εντόμων δεν περιοριστούν, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τα οικοσυστήματα του πλανήτη όσο και για την επιβίωση της ανθρωπότητας», εξηγεί ο ο Francisco Sánchez-Bayo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, που εκπόνησε τη μελέτη με τον Kris Wyckhuys, της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών στο Πεκίνο.

«Ο ρυθμός απώλειας 2,5% των τελευταίων 25-30 ετών είναι σοκαριστικός. Μιλάμε για έναν ταχύτατο ρυθμό. Σε 10 χρόνια, ο πληθυσμός τους θα είναι κατά 1/4 μικρότερος, σε 50 χρόνια θα έχουν μείνει μόνο τα μισά και σε 100 χρόνια δεν θα υπάρχει κανένα», δήλωσε ο Sánchez-Bayo στον Guardian

Τα πολυάριθμα πουλιά, τα ερπετά, τα μφίβια και τα ψάρια που τρώνε έντομα, έχουν επηρεαστεί αναμφίβολα από τη μείωση των εντόμων.
«Αν αυτή η πηγή τροφής εξαφανιστεί, όλα αυτά τα ζώα θα λιμοκτονήσουν», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πεταλούδες και οι σκόροι έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πιο κοινών ειδών πεταλούδας μειώθηκε κατά 58% στη βρετανική επαρχία μέσα σε εννέα χρόνια.
Οι μέλισες, τα σκαθάρια, τα μυρμήγκια, οι μύγες και οι γρύλοι έχουν επίσης πληγεί σοβαρά.

Διαβάστε επίσης: Τσίμπημα από έντομα. Με ποια συμπτώματα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό

 

 

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το μυρμήγκι «Δράκουλας» που θεωρείται ότι έχει την πιο γρήγορη κίνηση στο ζωικό βασίλειο. Οι δαγκάνες του κινούνται με 320 χλμ/ώρα (Βίντεο)