Τσίμπημα από έντομα. Με ποια συμπτώματα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό

1479
Από τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζονται κουνούπια και έντονα που τσιμπάνε. Είναι ενοχλητικά, αλλά τα περισσότερα από τα τσιμπήματα εντόμων δεν είναι επικίνδυνα. Ο ερεθισμός, η φαγούρα και το τσούξιμο είναι τα βασικότερα συμπτώματα από ένα τσίμπημα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα συμπτώματα δε μένουν μόνο στη φαγούρα ή τον ερεθισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται άμεσα επαφή με γιατρό, για να κάνει διάγνωση και να χορηγήσει, αν είναι απαραίτητο, φαρμακευτική αγωγή.

Δυσκολία στην αναπνοή μετά από τσίμπημα
Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε μετά από τσίμπημα εντόμου, πρέπει να απευθυνθείτε στα έκτακτα περιστατικά. Είναι πιθανό να πάσχετε από κάποια αλλεργική αντίδραση. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε αναφυλακτικό σοκ, όπου χρειάζεται μία ένεση επινεφρίνης.
Όσοι γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία στα τσιμπήματα εντόμων, πρέπει πάντα να έχουν εύκαιρη μία ένεση επινεφρίνης.

Ναυτία και κράμπες
Αν νιώθετε ναυτία ή έχετε κράμπες μετά από τσίμπημα εντόμου, είναι σοβαρή η κατάσταση. Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να είναι σημάδια του ιού του Δυτικού Νείλου, αν και το 80% όσων μολύνθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, δεν αισθάνονταν αδιαθεσία.
Όσοι έχουν ενδείξεις για τον ιό, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, πυρετός, ναυτία, εμετός, κούραση, εξάνθημα στο στήθος και πρησμένοι λεμφαδένες.
Οι έντονες κράμπες είναι επίσης σύμπτωμα τσιμπήματος από αράχνη, που χρειάζεται άμεση επίσκεψη σε γιατρό.
Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να είναι και αυτά συμπτώματα αναφυλακτικού σοκ, όπου απαιτούνται οι πρώτες βοήθειες.

Πυρετός και πονοκέφαλος
Ο πυρετός και ο πονοκέφαλος μπορεί να υποδεικνύουν κάτι σοβαρό. Όπως η ναυτία, έτσι και ο πονοκέφαλος και ο πυρετός είναι συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 20% των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό και πονοκέφαλο, σε συνδυασμό με ναυτία, κόπωση και άλλα. Επιπλέον, η νόσος του λάιμ σχετίζεται κι αυτή με τσιμπήματα εντόμων, με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη και άλλα που είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης. Αν δεν ακολουθείτε την κατάλληλη θεραπεία, η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μνήμη, καρδιακή βλάβη και άλλα.

Πρήξιμο
Το πρήξιμο στα χείλη, στο λαιμό ή στα βλέφαρα είναι σημάδια αλλεργικής αντίδρασης και χρειάζεται τις πρώτες βοήθειες. Είναι συμπτώματα αναφυλακτικού σοκ και πρέπει να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες ή να χρησιμοποιήσετε ένεση επινεφρίνης, αν διαθέτετε.

Ζάλη, λιποθυμία ή σύγχυση
Τα παραπάνω είναι επίσης συμπτώματα αναφυλακτικού σοκ, ακόμη και τοξικής αντίδρασης. Τα ταυτόχρονα τσιμπήματα από έντομα που δεν είναι δηλητηριώδη, για παράδειγμα από μυρμήγκια, είναι πιθανό να προκαλέσουν τοξική αντίδραση. Συμπτώματα που περιλαμβάνουν ζαλάδες, λιποθυμία ή και σοβαρότερα, χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα.

Ταχυκαρδία
Η ταχυκαρδία είναι ακόμη ένα σύμπτωμα αναφυλακτικού σοκ, όπου απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα. Αν αισθάνεστε ταχυκαρδία μετά από τσίμπημα, επισκεφθείτε άμεσα το κοντινότερο Κέντρο Πρώτων Βοηθειών.

Εξανθήματα σχήματος στόχου σκοποβολής
Ένα επιπλέον σύμπτωμα που δείχνει την πάθηση από τη νόσο της βορρελίωσης ή νόσο του λάιμ, είναι ένα κόκκινο εξάνθημα σε σχήμα στόχου σκοποβολής. Σε περίπτωση που εμφανίσετε τέτοιο εξάνθημα μετά από δάγκωμα από τσιμπούρι, επισκεφθείτε άμεσα ένα γιατρό για να σας χορηγήσει αντιβιοτικά.

Εξανθήματα σε μεγάλες επιφάνειες
Μια επιπλέον ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης είναι τα εξανθήματα σε μεγάλες επιφάνειες. Μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης από δάγκωμα κουνουπιού και είναι πιθανό να συνοδεύεται και από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Σε περίπτωση που εμφανίσετε εξανθήματα, απευθυνθείτε στο Κέντρο Πρώτων Βοηθειών.

Κρίση σπασμών
Η κρίση σπασμών είναι εμφανέστατο σοβαρό σύμπτωμα, που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Οι μυικοί σπασμοί είναι πιθανό να εμφανιστούν μετά από τσίμπημα δηλητηριώδους αράχνης. Σε αυτή την περίπτωση επισκεφθείτε άμεσα το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να κάνετε αμέσως μόλις σας τσιμπήσει μέδουσα; Τα λάθη που κάνουμε και αυξάνουν τον πόνο

 

Διαβάστε επίσης: Σας τσίμπησε κουνούπι; Πώς να ανακουφιστείτε με φυσικά υλικά, που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Εύκολες οδηγίες