Ποιο είναι το «παλάτι του τρόμου» στη Σαουδική Αραβία, όπου διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι βασανίζονται γυναίκες ακτιβίστριες

1755
Ο αδερφός της ακτιβίστριας Λουχάν Αλχαθούλ, Γουαλίντ Αλχαθούλ, μίλησε για τον άγριο βασανισμό που υφίσταται η αδερφή του. Σε άρθρο που κοινοποίησε στο αμερικανικό CNN, ο Λουχάν περιγράφει τις φρικιαστικές στιγμές της αδερφής του στη φυλακή στη Σαουδική Αραβία.

Στο κείμενο εξηγεί πως η ίδια η αδερφή του ομολόγησε στους γονείς της τους βασανισμούς με ηλεκτρικό ρεύμα και την σεξουαλική παρενόχληση στο υπόγειο «παλάτι του τρόμου».
Η κοπέλα συνελήφθη το Μάιο του 2018 με άλλες 10 ακτιβίστριες, στη μάχη τους για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία.

Η οικογένειά της, αλλά και η οργάνωση Human Rights Watch, έκαναν καταγγελίες, σχετικά με τις άθλιες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης της Αλχαθούλ.
Επισημαίνουν ότι πρώην στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν ήταν παρών κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων. Σύμφωνα με το Human Rights Watch, ο ίδιος απείλησε μια άλλη κρατούμενη ότι θα τη βιάσει, θα την σκοτώσει και θα την πετάξει στην αποχέτευση.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ενεπλάκη και στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.
Πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως και το CNN, προσπάθησαν να τον εντοπίσουν, όμως χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, τους προηγούμενους μήνες, αξιωματούχος από το Ριάντ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο βασανισμών στις φυλακές μέσα από δήλωσή του.

Ο Γουαλίντ, όταν έκανε γνωστό πως ένας από τους ανακριτές προσπάθησε να την πιέσει να τον παντρευτεί απειλώντας την με βιασμό, είχε γράψει: «Όταν η Λουχάν μιλούσε στους γονείς μου για τα βασανιστήρια που υφίσταντο, τα χέρια της έτρεμαν».

Η οικογένεια της κοπέλας ζήτησε από την Μαράια Κάρεϊ να εμφανιστεί στη Σαουδική Αραβία και να κάνει έκλυση επάνω στην σκηνή, να αφήσουν την αδερφή του.
«Τώρα που σας είπα την ιστορία της αδερφής μου, θα ζητήσετε από τη σκηνή την απελευθέρωσή της;», της είπε.

Άλλες ακτιβιστικές ομάδες ζήτησαν από την τραγουδίστρια να ακυρώσει την εμφάνισή της, με αφορμή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Η Αιγύπτια δημοσιογράφος, Μόνα Ελταχάβι έστειλε μέσω twitter ένα μήνυμα στην Κάρεϊ, λέγοντάς της: «Αγαπητή κυρία Κάρεϊ, έμαθα ότι σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε συναυλία στη Σαουδική Αραβία. Γνωρίζετε ότι γυναίκες που πάλεψαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρατούνται στις φυλακές από το Μάιο του 2018;»

Μαζί με την Λουχάν, πολλές ακόμη ακτιβίστριες είναι φυλακισμένες, για τις οποίες οι αρχές της χώρας αναφέρουν πως κατηγορούνται για «ύποπτες επαφές με τους ξένους φορείς».

Διαβάστε επίσης: Νάντια Μουράντ. Από σκλάβα των τζιχαντιστών σε νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης.Miα πρώην σκλάβα του ISIS και ένας γυναικολόγος οι νικητές του βραβείου

 

Διαβάστε επίσης: Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα ενημερώνονται για το διαζύγιο μέσω sms. Ποιος είναι ο στόχος αυτού του μέτρου