Νάντια Μουράντ. Από σκλάβα των τζιχαντιστών σε νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης.Miα πρώην σκλάβα του ISIS και ένας γυναικολόγος οι νικητές του βραβείου

2395
Οι νικητές του φετινού Νόμπελ Ειρήνης είναι ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε και η Νάντια Μουράντ, όπως γνωστοποίησε η νορβηγική επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Νάντια Μουράντ ήταν ένα από τα φαβορί για το Νόμπελ. Οι τραγικές εμπειρίες που έζησε το 2014, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να γίνει αυτή που είναι σήμερα.

Το 2014, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν διώξεις κατά των Γεζίντι, μίας ομάδας Κούρδων στο Ιράκ. Η Νάντια βασανίστηκε και βιάστηκε από το ISIS, όπως χιλιάδες ακόμη νεαρές κοπέλες.

Η νικήτρια το Νόμπελ, στις διώξεις που έκανε το ISIS, πουλήθηκε επανειλημμένα σε αγορές σκλάβων του Ισλαμικού Κράτους. Την ανάγκασαν να απαρνηθεί τη θρησκεία της.

Μετά από αυτή την τρομακτική εμπειρία, η Νάντια έγινε εκπρόσωπος των Γεζίντι και πρέσβειρα του ΟΗΕ.
Έδωσε σκληρή μάχη και κατάφερε να αναγνωριστούν οι διώξεις των Γεζίντι ως γενοκτονία.

Όπως αναφέρει η νορβηγική επιτροπή, η 25χρονη Νάντια αποτελεί μια μάρτυρα για την κακοποίηση τόσο σε βάρος της ίδιας όσο και άλλων γυναικών.

«Έχει επιδείξει τεράστιο θάρρος περιγράφοντας τα βασανιστήρια της και μιλώντας εκ μέρους άλλων θυμάτων.Οι κακοποιήσεις ήταν συστηματικές και αποτελούσαν τμήμα της πολεμικής στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους καθώς τις χρησιμοποίησαν ως όπλο κατά των Γεζίντι και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων», αναφέρει η επιτροπή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Η Νάντια Μποράντ στην Ελλάδα
Τον Μάρτιο του 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχαν συναντήσει και συγχαρεί τη νεαρή ακτιβίστρια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Μουράντ επισκέφθηκε την Ελλάδα για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα και πήγε σε πολλούς καταυλισμούς.

Η νεαρή ακτιβίστρια είναι σύμβολο της αντίστασης των γυναικών στις εμπόλεμες περιοχές.
Σήμερα, περήφανη για τον εαυτό της και την πατρίδα της, είναι  πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ και μία από τους δύο νικητές του φετινού Νόμπελ Ειρήνης.

Διαβάστε επίσης: «Κατάγομαι από ιδιοκτήτη σκλάβων». Η αποκαλυπτική συνέντευξη της Beyonce στο περιοδικό Vogue

 

 

Διαβάστε επίσης: Η 18χρονη κόρη του δημάρχου της Τοσκάνης γλίτωσε το βιασμό και έγραψε την ιστορία της στο facebook. Η ανάρτηση έγινε διάσημη μέσα σε λίγη ώρα και αναδημοσιεύθηκε σε όλη την Ιταλία