Υπάρχουν πράγματι θαυματουργές τροφές; Διατροφή αρνητικών θερμίδων, μύθοι και πραγματικότητα.
Με την επιστροφή από τις διακοπές και μετά την διατροφική χαλάρωση «παίρνουν φωτιά» τα πληκτρολόγια. Κλασικές λέξεις αναζήτησης: Δίαιτα, θερμίδες, τροφές. Κι εκεί κάπου, ανάμεσα στις εκατοντάδες σελίδες, η φράση «αρνητικές θερμίδες» εξάπτει την φαντασία. Υπάρχουν πράγματι τροφές, που αν τις καταναλώσει κανείς, χάνει θερμίδες αντί να παίρνει; Κι αν, πράγματι υπάρχουν, είναι αρκετές για να αδυνατίσουμε;
Ανάμεσα στην θεωρία και στην πράξη
H δίαιτα των «αρνητικών θερμίδων» έχει αφετηρία το γεγονός ότι ορισμένες τροφές, κατά τη διαδικασία της πέψης, απαιτούν από τον οργανισμό περισσότερη ενέργεια από αυτήν που του προσφέρουν. Αυτό το «ενεργειακό έλλειμμα», που δημιουργείται που καλύπτεται από την καύση των αποθεμάτων λίπους. Επίσης, όσο πιο σκληρό είναι ένα τρόφιμο τόσο μειώνονται οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αφού καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να το μασήσουμε και να το χωνέψουμε. Αν μάλιστα είναι και λιγότερο επεξεργασμένο, τόσο μειώνονται οι θερμίδες του.
Ποιες είναι οι τροφές με «αρνητικές θερμίδες»;
Λαχανικά: Κυρίως τα πιο σκληρά, όπως αγγούρι, αγκινάρες, βλίτα, γλιστρίδα, καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμύδια, λάχανο, μανιτάρια, μπρόκολο, παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σπανάκι, φασολάκια.
Φρούτα: Αυτά που είναι φτωχότερα σε σάκχαρα, όπως ακτινίδια, ανανάς, μούρα, βερίκοκα, κεράσια, κορόμηλα, λεμόνι, μάνγκο, μήλα, πεπόνι, πορτοκάλια.
Μυρωδικά, βότανα: Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μυρωδικά, όπως άνηθος, βασιλικός, γαρίφαλο, δεντρολίβανο, δυόσμος, θυμάρι, κανέλα, κουρκουμάς, κύμινο, μαϊντανός, πάπρικα, τζίντζερ, ρίγανη, σκόρδο, τσίλι.
Ροφήματα: Ανάμεσα στα γεύματα, καφές, λουίζα, μέντα, τσάι, φασκόμηλο, χυμοί και ζωμοί λαχανικών, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.
Ποια είναι τελικά η αλήθεια
Οι υποστηρικτές της δίαιτας με «αρνητικές θερμίδες» χρησιμοποιούν γνωστές και βάσιμες διατροφικές αρχές για να ενισχύσουν την θεωρία και την αξιοπιστία τους. Η σημαντική όμως διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει το αποτέλεσμα που υποστηρίζουν, αφού οι τροφές αυτές δεν δημιουργούν αρνητικό πλεόνασμα.
Στην πραγματικότητα, οι «αρνητικές» τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και νερό, με αποτέλεσμα να δημιουργούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού. Επίσης, το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι μικρό σε σχέση με τον όγκο τους, με συνέπεια να τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με κάτι μικρό και λιπαρό. Τέλος, είναι γνωστό ότι τα μυρωδικά δεν έχουν καθόλου θερμίδες, γι αυτό άλλωστε οι διαιτολόγοι τα συστήνουν για τον περιορισμό του αλατιού στη διατροφή.
Τελικά, οι «αρνητικές τροφές» δεν είναι τίποτα περισσότερο από τροφές, που συστήνονται από τους ειδικούς ως απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι χαμηλές σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λιπαρά.
Διαβάστε επίσης: Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν ξαναπαίρνετε κιλά μετά από δίαιτα. Είναι φυσιολογικό λένε οι επιστήμονες
Διαβάστε επίσης: Η δίαιτα που μετράει το φαγητό σε χούφτες. Έχασε 38 κιλά σε δέκα μήνες