Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν ξαναπαίρνετε κιλά μετά από δίαιτα. Είναι φυσιολογικό λένε οι επιστήμονες

400
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης αναφέρουν ότι οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν για το λόγο ότι ο οργανισμός είναι προγραμματισμένος να τρώει.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μια αυστηρή δίαιτα μπορεί να ανοίξει την όρεξη και να επιβραδύνει το μεταβολισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες να ξαναπάρουμε τα κιλά που χάθηκαν.

Ο λόγος που οι ερευνητές προχώρησαν στην έρευνα ήταν να βρουν την αιτία που αποτυγχάνουν το 95% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα.
Η έρευνα διήρκεσε ένα χρόνο και συμμετείχαν 34 υπέρβαροι εθελοντές. Στην αρχή ακολούθησαν ένα πρόγραμμα εντατικής δίαιτας για 10 εβδομάδες και έχασαν το 10% του αρχικού βάρους τους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Επιθεώρησης της Νέας Αγγλίας (NEJM), δήλωσαν ότι, παρά τις συμβουλές και συστάσεις που έδωσαν στους εθελοντές αφότου έχασαν κιλά, τον επόμενο χρόνο πήραν κατά μέσο όρο 6 κιλά ο καθένας.

Το κυριότερο εύρημα της μελέτης προήλθε από τις ορμονικές εξετάσεις που έκαναν οι εθελοντές πριν και μετά τη δίαιτα. Στις εξετάσεις αυτές μετρήθηκαν τα επίπεδα 9 ορμονών που μπορούν να επηρεάσουν το αίσθημα της πείνας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 6 από αυτές τις ορμόνες αυξήθηκαν μετά τη δίαιτα των εθελοντών, με αποτέλεσμα να πεινάνε ακόμη περισσότερο.
Οι ίδιοι οι εθελοντές, μετά από το διάστημα ενός έτους που συναντήθηκαν με τους ερευνητές, τόνισαν ότι έχουν εντονότερο το αίσθημα της πείνας μετά τη δίαιτα.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόζεφ Προϊέτο, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου και συντονιστής του ερευνητικού τομέα Διαβήτη, Παχυσαρκίας & Ενδοκρινολογίας δήλωσε, «το φαγητό αποδεικνύεται πως είναι το πιο βασικό μας ένστικτο και συνεπώς όποιος χάνει βάρος και μετά το ξαναπαίρνει δεν πρέπει να είναι σκληρός με τον εαυτό του».

Ο ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δρ Ρούντολφ Λέιμπελ, εξήγησε ότι δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο η επίμονη επίδραση των ορμονών που προκαλούν πείνα.

«Η ανάκτηση του βάρους πιθανώς είναι μια εξελικτική αντίδραση που προστάτευε τους αρχέγονους ανθρώπους από την λιμοκτονία. Ξέρουμε πως όταν ο οργανισμός πιστεύει πως υπάρχει έλλειψη τροφής, επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να διατηρήσει όσο περισσότερο μπορεί τα αποθέματά του σε ενέργεια», δήλωσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η ανάκτηση των χαμένων κιλών πιθανώς αποτελεί μια περισσότερο ή λιγότερο μόνιμη αντίδραση στην απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι δίαιτες δεν έχουν σχεδόν ποτέ μόνιμα αποτελέσματα. Πώς αντιδρά το μυαλό όταν μειώνεται το φαγητό

 

 

Διαβάστε επίσης: Η δίαιτα που επιτρέπει να τρώμε οτιδήποτε και όσο θέλουμε για 8 ώρες. Μειώνει το βάρος και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση