Σπαστική κολίτιδα, πόνος, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα; Δείτε ποιο βότανο θα σας ανακουφίσει

4185
Πόνος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια είναι τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί το έντερο. Όταν όλα μαζί συνυπάρχουν και έχουν διάρκεια, τότε μάλλον ευθύνεται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, νωστό και ως σπαστική κολίτιδα.

Αυτή είναι μία γαστρεντερική διαταραχή που θεωρείται ότι σχετίζεται στενά με το στρες και που «προτιμά» τις νέες γυναίκες, οι οποίες πάσχουν από το σύνδρομο τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες.
Αρκετά άτομα με ευερέθιστο έντερο αναφέρουν ακόμη εντονότερα συμπτώματα όταν καταναλώνουν τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, καυτερά ή πολλά μπαχαρικά, καφέ ή αλκοόλ.
Πέρα από την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και την φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα, υπάρχει και το…φαρμακείο της φύσης.
Τα βότανα που είναι παραδοσιακά γνωστά για τις χωνευτικές και καταπραϋντικές τους ιδιότητες είναι η μέντα, ο μάραθος, η πιπερόριζα, το χαμομήλι και η αλόη.
Όλα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για την ανακούφιση του ευερέθιστου εντέρου, σε μορφή τσαγιού, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς κλινικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα τους.

Εξαίρεση αποτελεί η μέντα, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι κλινικά αποδεδειγμένη πως ανακουφίζει από τον πόνο που προκαλεί το ευερέθιστο έντερο.
Πρόσφατη έρευνα σε 2.500 ασθενείς του βρετανικού Νοσοκομείου «St. James’s» ανέδειξε τη μέντα και το αιθέριο έλαιό της ως μια από τις πλέον αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Τα συστατικά της μέντας ενεργοποιούν έναν αναλγητικό μηχανισμό στο παχύ έντερο, που οδηγεί στην χαλάρωσή του.
Η μέντα έχει διαπιστωμένη αναλγητική δράση ως βότανο ή σε μορφή τσαγιού, πιο αποτελεσματικό όμως φαίνεται πως είναι το μινθέλαιο, δηλαδή το έλαιο μέντας, καθώς είναι πιο συμπυκνωμένο.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα με έλαιο μέντας σε κάψουλες που διασπώνται απευθείας στο λεπτό έντερο, αποφεύγοντας δηλαδή το στομάχι.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τυχόν γαστρικές ενοχλήσεις, όπως καούρες ή τάση για γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, την οποία η μέντα μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καθώς χαλαρώνει τον σφιγκτήρα μυ που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι.

 

Το αφέψημα μέντας έχει επίσης χωνευτικές ιδιότητες.
Μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι μας τοποθετώντας αποξηραμένη μέντα σε ζεστό νερό ή να αγοράσετε έτοιμα φακελάκια τσαγιού μέντας.
Ωστόσο έχει φανεί ότι χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να επιφέρει τα ευεργετικά της αποτελέσματα.
Οι ασθενείς έχουν δηλώσει ότι είδαν αποτέλεσμα πίνοντας πάνω από 4 φλυτζάνια τσαγιού μέντας την ημέρα.
Το αφέψημα μέντας έχει έντονη γεύση και ε
ίναι σημαντικό να καταναλώνεται ως έχει, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.
Η ζάχαρη μπορεί να υπερκαλύψει και να ακυρώσει τα θετικά οφέλη της μέντας, επιφέροντας τα αντίθετα αποτελέσματα. Η διάσπαση των σακχάρων από τον οργανισμό μπορεί να επιφέρει πρήξιμο, αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
Το ίδιο ισχύει και για τις καραμέλες και τσίχλες μέντας, οι οποίες φαίνεται να έχουν μια ανακουφιστική δράση όχι όμως τόσο λόγω της μέντας, που βρίσκεται σε απειροελάχιστη ποσότητα, αλλά λόγω της αυξημένης παραγωγής σιέλου που προκαλείται από το μάσημα.

Διαβάστε επίσης: Αιμορροΐδες. Τι πρέπει να τρώνε και τι να αποφεύγουν όσοι έχουν πρόβλημα