Αιμορροΐδες. Τι πρέπει να τρώνε και τι να αποφεύγουν όσοι έχουν πρόβλημα

6338

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Έλληνες, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις αιμορροΐδες.
Οι αιμορροΐδες είναι
μικρές φλέβες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού.
Όταν οι φλέβες διογκώνονται δημιουργούν τοπική φλεγμονή με πόνο κατά την αφόδευση, φαγούρα και αίμα στο σκούπισμα.
Μέχρι και σήμερα οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα θέμα ταμπού, για αυτό και οι περισσότεροι αποφεύγουν την επίσκεψη στο γιατρό, υποφέροντας σιωπηλά.
Ωστόσο η θεραπεία των αιμορροΐδων δεν
χρειάζεται απαραίτητα αλοιφές, φάρμακα ή χειρουργείο.
Η λύση μπορεί να είναι πιο απλή.
Μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, μαζί με άσκηση και καλή υγιεινή της περιοχής, θα οδηγήσουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στην ύφεση των συμπτωμάτων.

Οι απαγορευτικές τροφές

Όταν οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε έξαρση θα πρέπει να αποφεύγονται κάποιες συγκεκριμένες τροφές:

  • Οι τροφές που δεν μπορούν να πολτοποιηθούν στο στομάχι, είναι απαγορευτικές.
    Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ξηροί καρποί, τα φρούτα με την φλούδα και τροφές που περιέχουν σποράκια, όπως το ακτινίδια και το ρόδι.
    Οι τροφές αφήνουν υπόλειμμα στα κόπρανα και κατά την διέλευσή τους, μπορεί να τραυματίσουν μια διογκωμένη αιμορροΐδα.
    Αντίθετα τα σποράκια που βρίσκονται στην μπάμια και την μελιτζάνα, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα.
  • Τα πικάντικα και καυτερά τρόφιμα.
    Οι καυτερές πιπεριές, το πιπέρι, τα μπαχαρικά αλλά και το σούσι, οδηγούν στην υπεραίματωση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν τις αιμορροΐδες.
  • Το αλκοόλ, ο καφές και τα λιπαρά φαγητά.
    Και τα τρία θα πρέπει να αποφεύγονται. Ε
    ρεθίζουν το στομάχι και προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές.

 

 

 

 

 

 


Οι τροφές – σύμμαχοι

Από την άλλη υπάρχουν τροφές, που μπορεί να καταπραΰνουν τις αιμορροΐδες.
Σε αυτές συγκαταλέγονται:

  • Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.
    Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή κινητικότητα του εντέρου. Δημιουργούν μαλακά κόπρανα και διευκολύνουν την κένωση.
    Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι η βρώμη, τα φασόλια, τα δαμάσκηνα, ο αρακάς, το μαρούλι και τα αμύγδαλα.
    Σε περιόδους έξαρσης ιδιαίτερα ωφέλιμες είναι οι διαλυτές φυτικές ίνες, που δεν ερεθίζουν το έντερο. Βρίσκονται στα βραστά λαχανικά και την μουλιασμένη βρώμη. 
  • Τροφές με αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
    Τα ψάρια, ο σολωμός, η σαρδέλα και άλλα περιέχουν τα ω3 λιπαρά οξέα και ηρεμούν τις αιμορροΐδες.
    Το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα έχει και το β – καροτένιο, που περιέχεται στο καρότο και την γλυκοπατάτα.
  • Τροφές που δημιουργούν αέρια.
    Τέτοιες τροφές είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, η αγγινάρα και το βρασμένο λάχανο.
  • Τα προβιοτικά.
    Είναι μικροοργανισμοί που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
    Μειώνουν την δυσκοιλιότητα, που αποτελεί την κύρια αιτία που προκαλεί την αιμορροϊδοπάθεια. Τ
    α προβιότικα βρίσκονται κυρίως σε υποπροϊόντα γάλακτος, όπως το κεφίρ και λιγότερο στο γιαούρτι με πέτσα.
  • Το νερό και η κατανάλωση υγρών.
    Βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου και συμβάλλει στην
    πρόληψη ή την μείωση των αιμορροΐδων.
    Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών καθημερινά και προτείνουν χυμούς φρούτων και λαχανικών, νερό, γάλα, αφεψήματα και σούπες.

Διαβάστε επίσης:«Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες», συμβουλεύουν οι ειδικοί. Μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Χιλιάδες τραυματισμοί ετησίως