Σε έξαρση ο Η1Ν1 στην Ελλάδα. Μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν 20 θάνατοι και δεκάδες ασθενείς είναι διασωληνωμένοι

1114
Η γρίπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχει ως αποτέλεσμα νεκρούς και δεκάδες ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, 20 άτομα κατέληξαν από τη γρίπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 1/3 των κλινών στις ΜΕΘ στο ΕΣΥ, είναι «πιασμένο» από ασθενείς με σοβαρή μορφή γρίπης. Κι ενώ οι ασθενείς παλεύουν με τις επιπλοκές της νόσου, παράλληλα δοκιμάζεται και το σύστημα δημόσιας υγείας.
Περισσότεροι από 150 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, έχοντας εμφανίσει επιπλοκές από την γρίπη, ενώ άλλοι40 βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και περιμένουν για κρεβάτι σε Μονάδα.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τον ιό Η1Ν1 ως έναν επιθετικό ιό, που πλήττει άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, ιδιαίτερα νέους και παιδιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 57 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 20 θάνατοι. Συνολικά έχουν γίνει 165 νοσηλείες σε ΜΕΘ και έχουν αναφερθεί 38 θάνατοι. Τα επόμενα στοιχεία θα ανακοινωθούν σύντομα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν ανοδική τάση σε νοσηλείες και θανάτους.

Τα άτομα που έπληξε η εποχική γρίπη δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης: Κρυολόγημα και γρίπη. Πώς γίνεται η μετάδοση και πώς θα προφυλαχθείτε

 

 

Διαβάστε επίσης: Κοτόσουπα εναντίον του κρυολογήματος. Οι ερευνητές λένε ότι οι «μαγικές» ιδιότητες της σούπας έχουν επιστημονική εξήγηση