Κοτόσουπα εναντίον του κρυολογήματος. Οι ερευνητές λένε ότι οι «μαγικές» ιδιότητες της σούπας έχουν επιστημονική εξήγηση

2110
Οι κοτόσουπες αποτελούν ένα από τα «μαγικά» φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. Σε όλο τον κόσμο είναι γνωστές οι ευεργετικές τους δράσεις.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο του ιατρικού κέντρου Μπεθ Ντίκονες της Βοστώνης, υπάρχει τεκμηριωμένος λόγος που η κοτόσουπα είναι από τα καλύτερα γιατροσόφια για το κρυολόγημα.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μπολ με κοτόσουπα μπορεί να μειώσει τη ρινική συμφόρηση και τα συμπτώματα του κρυολογήματος και αυτό οφείλεται στα συστατικά της σούπας. Με άλλα λόγια, ο ζεστός ζωμός είναι καταπραϋντικός ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη πηγή ενυδάτωσης, ειδικά όταν είστε άρρωστοι ή έχετε πονόλαιμο», αναφέρει η διαιτολόγος.

Με αυτή τη λογική, κάθε σούπα θα μπορούσε να ενυδατώσει τον οργανισμό. Όμως, μόνο η κοτόσουπα περιέχει τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι ουσία που βοηθάει το σώμα να παράγει σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή που ενισχύει τη διάθεση.

Η διαδικασία αυτή προσφέρει αρκετά οφέλη στον άρρωστο, όταν νιώθει εξασθενημένος από τα συμπτώματα της γρίπης. Και το κοτόπουλο είναι πηγή ορισμένων βασικών θρεπτικών ουσιών, που ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού, όπως βιταμίνη Β.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μπολ με κοτόσουπα μπορεί να μειώσει τη ρινική συμφόρηση και τα συμπτώματα του κρυολογήματος και αυτό οφείλεται στα συστατικά της σούπας».

Η διαιτολόγος αναφέρει ότι και τα καρυκεύματα που προστίθενται στις διάφορες συνταγές, ενισχύουν τη λειτουργικότητα της θεραπείας.
Συγκεκριμένα, αν προσθέσει κάποιος λίγο παραπάνω αλάτι στην κοτόσουπα, διαπιστώνει ότι το κοκκίνισμα των ματιών από τη γρίπη μειώνεται, αλλά παράλληλα βελτιώνεται η γεύση.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στις συνταγές κοτόσουπας. Αρκετές αποτελούνται από λαχανικά, που μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Οι πιο συνηθισμένοι συνδυασμοί είναι τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο, τα οποία ενισχύουν σημαντικά το ζουμί της σούπας με βιταμίνες C και Κ και άλλα αντιοξειδωτικά.

Συνταγή για κοτόσουπα

Υλικά

  • Κομμάτια από χωριάτικο κοτόπουλο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 4 καρότα
  • 2 φύλλα σέλινο
  • Λίγο μαϊντανό
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

Εκτέλεση

  • Βάζετε το κοτόπουλο ολόκληρο να βράσει, σε χύτρα με ένα καθαρισμένο κρεμμύδι και προσθέστε αλάτι
  • Ανάλογα με τα κομμάτια που βάλατε, αφήνετε να βράσει από μισή έως 1 ώρα
  • Αφού ανοίξετε τη χύτρα, κρατήστε τον πολύτιμο ζωμό σε μπολ
  • Ξεψαχνίστε το κοτόπουλο και κρατήστε κομματάκια για τη σούπα
  • Ψιλοκόψτε τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο
  • Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο με τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο για να πάρουν χρώμα και ανακατέψτε τα για πέντε λεπτά
  • Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου που έχετε ξεχωρίσει για τη σούπα
  • Βάλτε το χυμό από μισό λεμόνι και προσθέστε το ρύζι, αλλά προσέξτε να μην βάλετε πολύ. Περίπου 1/3 του φλιτζανιού είναι αρκετό
  • Προσθέστε 4-5 φλιτζάνια από τον ζωμό κοτόπουλου που έχετε κρατήσει
  • Κλείστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη να βράζει για 20 λεπτά. Μην ξεχάσετε να ανακατεύετε συχνά.

Μόλις είναι έτοιμη να τη σερβίρετε, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό.

Διαβάστε επίσης: Ποιες τροφές προλαμβάνουν το κρυολόγημα και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να τρώμε γαλακτοκομικά όταν είμαστε κρυωμένοι. Τι δείχνει η έρευνα βρετανικού νοσοκομείου για τα συμπτώματα γρίπης