Προσοχή. Το αντηλιακό είναι απολύτως απαραίτητο για παιδιά και μωρά. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ο σωστός δείκτης προστασίας
Η σωστή χρήση αντηλιακού είναι σημαντική τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Παρ’ όλα αυτά, οι γονείς πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί με την εφαρμογή αντηλιακού στα παιδιά, καθώς το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο και δεν έχει αρκετή μελανίνη που θα τα προστατέψει για λίγο από την ακτινοβολία του ηλίου.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ακόμη και λίγα εγκαύματα από τον ήλιο στην παιδική επιδερμίδα, αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στην ενήλικη ζωή τους. Εκτός από τον κίνδυνο μελανώματος η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει και άλλα δερματικά προβλήματα, όπως φωτοδερματίτιδες και πορφύρα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι η επιλογή του σωστού αντηλιακού. Ο δείκτης προστασίας του πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 SPF.
Το SPF δηλώνει το βαθμό προστασίας που έχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB.
Η επιλογή όμως, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και πόσο χρόνο μπορεί να αντέξει στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, κάτι που κυμαίνεται από τα 5 έως τα 30 λεπτά.
Είναι μια συνάρτηση του δείκτη προστασίας με τον χρόνο φυσικής αντοχής στον ήλιο.
Για παράδειγμα, αν το δέρμα κοκκινίζει σε διάστημα 20 λεπτών από την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία και επιλέξουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20 SPF, τότε το δέρμα θα προστατευτεί 20 φορές περισσότερο, δηλαδή 400 λεπτά που είναι περίπου 6 ώρες.
Συνήθως, η ανοιχτόχρωμη και ευαίσθητη επιδερμίδα χρειάζεται αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50.
Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται περίπου κάθε δύο ώρες και ειδικότερα, αν μπαινοβγαίνουμε στη θάλασσα και αν έχουμε ιδρώσει.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να χρησιμοποιούν αντηλιακά sunblocker και όχι sunscreen. Η διαφορά τους είναι ότι τα αντηλιακά τύπου sunscreen ουσιαστικά φιλτράρουν και απορροφούν τις ακτίνες του ηλίου, ενώ τα sunblocker τις αντανακλούν, με αποτέλεσμα να παρέχουν καλύτερη προστασία.
Επίσης, πρέπει να αναγράφει ότι έχει προστασία «ευρέος φάσματος«, καθώς έτσι προστατεύεται τόσο από τις UVB ακτίνες, όσο και από τις UVA, που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του δέρματος, αλλά και με την πρόωρη γήρανση.
Συνιστούν επίσης, αδιάβροχα αντηλιακά, ώστε το παιδί να προστατεύεται και όση ώρα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.
Όπως και οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν άλλο αντηλιακό για το πρόσωπο και άλλο για το σώμα.
Πρέπει να απλώνεται μεγάλη ποσότητα αντηλιακού με μεγάλη προσοχή στα εκτεθειμένα σημεία του σώματος, όπως τα αυτιά, ο αυχένας, τα χέρια και τα πόδια.
Ένα παιδί ηλικίας 5 ετών χρειάζεται περίπου 8-10 ml αντηλιακού κάθε φορά.
Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
Οι γονείς πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά να μην μένουν πολύ ώρα στον ήλιο, ακόμη και αν φοράνε αντηλιακό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να φοράνε καπέλο, γυαλιά και λευκό μπλουζάκι όση ώρα παίζουν στον ήλιο.
Βρέφη
Όσον αφορά τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, οι γονείς πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί και να αποφεύγουν να παίρνουν τα μωρά στην παραλία. Το δέρμα τους πρέπει να καλύπτεται με ελαφριά ρούχα, ενώ το καπέλο είναι υποχρεωτικό.
Πρέπει να παραμένουν συνεχώς κάτω από παχιά σκιά και όχι απλώς τη σκιά που δημιουργούν οι ομπρέλες θαλάσσης. Υπάρχουν ειδικά αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας (από SPF 30 και άνω) για μωρά που έχουν φυσικά φίλτρα και λιγότερα χημικά, ώστε να μην προκληθεί κάποιος ερεθισμός.
Διαβάστε επίσης: Πού οφείλονται οι φακίδες; Ποια η σχέση τους με τον ήλιο και πότε βγαίνουν λόγω ηλικίας
Διαβάστε επίσης: Κόλπα για την παραλία. Τι κάνουμε όταν κοπούν οι σαγιονάρες, πώς προστατεύουμε το κινητό και τα προσωπικά αντικείμενα (βίντεο)