Ουρολοίμωξη: η συχνότερη πάθηση των γυναικών. Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

1751

Οι ουρολοιμώξεις είναι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν συχνότερα το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, από μικρόβια που προσβάλλουν την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) και την κύστη (κυστίτιδα).
Σπανιότερα, τα μικρόβια αυτά περνούν στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα προκαλώντας λοίμωξη στους ουρητήρες που οδηγούν νεφρά ή ακόμα και τα ίδια τα νεφρά (πυελονεφρίτιδα).
Το 80-90% των ουρολοιμώξεων προκαλούνται από το Escherichia coli (E. coli), ένα βακτήριο που ζει φυσιολογικά στο έντερο και μπορεί να μεταφερθεί από τον πρωκτό στην ουρήθρα.
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, λόγω ανατομίας.
Η ουρήθρα των γυναικών είναι πιο μικρή σε μήκος σε σχέση με τους άνδρες, στους οποίους η πολύ μεγαλύτερη ουρήθρα στο πέος, καθιστά δυσκολότερη τη διέλευση των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη.
Πιο ευάλωτες στις ουρολοιμώξεις είναι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω έλλειψης οιστρογόνων.

Τα συμπτώματα
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η αίσθηση καψίματος και πόνου κατά τη διάρκεια της ούρησης.
Επίσης, τα άτομα αισθάνονται συνεχώς την ανάγκη για ούρηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις που πηγαίνουν στην τουαλέτα, αποβάλλουν πολύ μικρή ποσότητα ούρων.
Άλλα συμπτώματα είναι τα θολά και δύσοσμα ούρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος. Όταν η αιματουρία παρουσιάζεται ως μοναδικό σύμπτωμα, θα πρέπει να ελέγχεται, διότι ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για κάποια σοβαρότερη πάθηση.
Σε λοιμώξεις του ανωτέρου ουροποιητικού μπορεί να εμφανιστεί πόνος χαμηλά στην μέση, στην κοιλιά, πυρετός, ναυτία ή εμετός.

Η διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια σε δείγμα ούρων. Σε περίπτωση που βρεθεί μικρόβιο ακολουθεί αντιβιόγραμμα, για να φανεί σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητο το μικρόβιο.
Ανάλογα με τα ευρήματα και το ιστορικό του ασθενούς, ο ουρολόγος θα αποφασίσει για το αντιβιοτικό που θα πρέπει να ληφθεί, καθώς και για τη διάρκεια της θεραπείας.
Στις περιπτώσεις των ουρολοιμώξεων που υποτροπιάζουν, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει πιο εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις που μπορούν να αποκαλύψουν τυχόν ανατομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα μόνοι σας για να προλάβετε τις ουρολοιμώξεις. Οι ειδικοί συστήνουν:

  • Πίνετε άφθονο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας.
    Το νερό προκαλεί ούρα με αποτέλεσμα τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα, να απομακρύνονται πριν δημιουργήσουν φλεγμονή.
  • Ουρείτε κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη. Η καθυστερημένη ούρηση μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη.
  • Διατηρείτε την περιοχή των γεννητικών οργάνων καθαρή. Η καθημερινή φροντίδα είναι σημαντική για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων.
  • Φροντίστε την υγιεινή των γεννητικών οργάνων πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, αλλά αποφύγετε τις υπερβολές και τη χρήση κολπικών αντισηπτικών, που διαταράσσουν το pΗ του κόλπου.

Με την βοήθεια της φύσης
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός κράνμπερι εμποδίζει το βακτήριο Ε. Coli να προσκολληθεί στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.
Φινλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι, οι γυναίκες με υποτροπιάζουσα ουρολoίμωξη, είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες, να επανεμφανίσουν ουρολοίμωξη εντός έξι μηνών, εάν έπιναν ένα ποτήρι χυμό κράνμπερι κάθε μέρα.
Πέρα από τον χυμό, μπορείτε να καταναλώσετε καρπούς κράνμπερι, φυσικούς ή αποξηραμένους ή ακόμα και κάψουλες με κράνμπερι.
Ιδιαίτερα βοηθητικός είναι και ο χυμός λεμονιού, διότι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που κάνει τα ούρα πιο όξινα, δημιουργώντας έτσι αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια.
Επιπλέον, το ξινόγαλο και το πρόβειο γιαούρτι φαίνεται να περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια που αποτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων στον κόλπο. 

Διαβάστε επίσης: Αιμορροΐδες. Τι πρέπει να τρώνε και τι να αποφεύγουν όσοι έχουν πρόβλημα