Οι βιταμίνες που «σκοτώνουν» το τσιγάρο. Ποιες τροφές μπορούν να τις αναπληρώσουν και να βοηθήσουν στην αποβολή της νικοτίνης

14926
Το πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα, είναι πλέον γνωστό σε όλους, ακόμα και σε όσους συνεχίζουν να καπνίζουν.  Πέρα από τους κινδύνους για την καρδιά και τους πνεύμονες και τα περισσότερα ανθρώπινα όργανα,  το κάπνισμα δεν είναι βλαβερό μόνο λόγω της πίσσας και της νικοτίνης, αλλά και λόγω της αύξησης που προκαλεί στη παραγωγή των ελεύθερων ριζών, αφού ο καπνός  περιέχει τουλάχιστον 4000 τοξικές ουσίες.

Ουσίες, που αφενός επιβαρύνουν το αντιοξειδωτικό σύστημα του οργανισμού, αφετέρου αναστέλλουν την απορρόφηση πολλών βιταμινών, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό.

Τα κακά νέα: Ποιες βιταμίνες καταστρέφει το τσιγάρο

Σε αυτές περιλαμβάνεται η βιταμίνη C, που  συμβάλλει στην διατήρηση  του κολλαγόνου των ιστών, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου στον οργανισμό, στην ενίσχυση των ούλων, των δοντιών, των μυών και των εσωτερικών οργάνων, καθώς και στη σύνθεση ορμονών.
Υπολογίζεται ότι ένα μόνο τσιγάρο καταστρέφει 25-100 mg βιταμίνης C.

Ευάλωτες στον καπνό είναι και τρεις από τις οχτώ συνολικά, βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες, όμως, είναι απολύτως απαραίτητες για την ισορροπία του οργανισμού.
Η βιταμίνη Β1 είναι υπεύθυνη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού και του πεπτικού συστήματος, για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και για την υγεία του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας.
Η Β2 είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, την όραση, τον σχηματισμό ενζύμων και αντισωμάτων, καθώς και για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων αλλά και των λιπών, για την υγεία του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και του στόματος.
Η βιταμίνη Β12 σχηματίζει και αναζωογονεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα, επιταχύνει την πεπτική διαδικασία, αυξάνει την ενεργητικότητα, μειώνει τον εκνευρισμό, βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ισορροπία.
Η βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ, όπως είναι πιο γνωστό, είναι απαραίτητη για την σύνθεση νέων κυττάρων.

Η βιταμίνη Ε που είναι πιο γνωστή για τη συμβολή της στη μείωση της πίεσης και την προστασία από στεφανιαίο νόσο, προλαμβάνει επίσης τους θρόμβους, ενώ μειώνει και την κόπωση. Τέλος, το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό, αφού παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ βοηθά και  στην ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Τα καλά νέα: Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην αποβολή της νικοτίνης

Στην περίπτωση, που καπνίζετε ακόμα ή είστε παθητικός καπνιστής ή έχετε κόψει πρόσφατα το τσιγάρο, υπάρχουν τροφές, που μπορούν να αναπληρώσουν την απώλεια βιταμινών αλλά και να βοηθήσουν να αποβάλλετε την νικοτίνη από τον οργανισμό. Mερικές από τις καλύτερες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι παρακάτω.

Πορτοκάλια
Είναι γνωστό ότι το πορτοκάλι και ο χυμός του είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών ενισχύουν τον μεταβολισμό. Παράλληλα, μειώνει το στρες, παράγοντας που στρέφει έναν καπνιστή σε ένα ακόμη τσιγαράκι…
Μπρόκολο
Είναι ένα λαχανικό πλούσιο τόσο σε βιταμίνη C, όσο και  σε Β5. Η έλλειψη βιταμίνης B5 προκαλεί κόπωση, αδυναμία διαχείρισης του στρες, δυσπεψία, αϋπνία αλλά και απώλεια όρεξης.
Καρότα
Το τσιγάρο κάνει αρκετό κακό στο δέρμα, επιταχύνοντας την γήρανση του. Το καρότο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Κ και Β, που ωφελούν ιδιαίτερα το δέρμα, ενώ είναι αποτελεσματικό στην αποβολή της νικοτίνης από τον οργανισμό.
Ακτινίδια
Εκτός από πολύ νόστιμο και δροσιστικό, το ακτινίδιο είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών A, C και E, οι οποίες πέφτουν «θύματα» του τσιγάρου.
Σπανάκι
Μπορεί ο Ποπάϋ να το έτρωγε για να δυναμώσει αλλά μην ξεχνάμε ότι ήταν και καπνιστής… Το σπανάκι είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες, ενώ περιέχει και μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος ή αλλιώς της Β9, που καταστρέφεται από τις τοξικές ουσίες του τσιγάρου.
Νερό
Μπορεί να μην περιέχει βιταμίνες αλλά η ενυδάτωση είναι από τις πιο σημαντικές διαδικασίες για έναν υγιή οργανισμό. Από την άλλη, το κάπνισμα αφυδατώνει το σώμα, οπότε η κατανάλωση νερού για έναν καπνιστή είναι απολύτως απαραίτητη. Επιπλέον το νερό, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Οπότε, ξεκινήστε με αυτό!
Διαβάστε επίσης: Κόβεται το κάπνισμα με βελονισμό; Από τι εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας