Ανακοινώθηκε νέα θεραπεία της λευχαιμίας από Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες. «Μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε άλλους καρκίνους», δηλώνουν οι ερευνητές

2931
Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής ερευνητές ελληνικής και κυπριακής καταγωγής, ανακάλυψαν ότι, μια δραστική ουσία που περιέχεται σε οφθαλμικές σταγόνες, μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Νότιγχαμ, με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Wellcome Sanger Institute, ανακάλυψαν ότι η ουσία SPHINX31, που στοχεύει στο καρκινικό γονίδιο SRPK1, μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα των ασθενών με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ). Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν επηρεάζει αρνητικά τα υπόλοιπα μη λευχαιμικά κύτταρα.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι οι Γιώργος Βασιλείου, Τόνυ Κουζαρίδης και Κώστας Τζελέπης. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Η αναστολή της ουσίας SRPK1, ουσιαστικά «φρενάρει» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στην ΟΜΛ, όπως έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια, χωρίς να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα και να προκαλεί ορατές παρενέργειες.
«Η νέα μελέτη αφήνει υποσχέσεις ως μια πιθανή νέα προσέγγιση για τη θεραπεία αυτής της επιθετικής λευχαιμίας στους ανθρώπους», ανέφερε ο δρ Βασιλείου.

«Μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε άλλους καρκίνους, όπως ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού», δήλωσε με αισιοδοξία ο δρ Τζελέπης.

Τι είναι η Οξεία Μυελογενής Λευχαιμία
Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος. Πλήττει άτομα όλων των ηλικιών και χρειάζονται εντατικές χημειοθεραπείες και παραμονή στο νοσοκομείο για αρκετούς μήνες.
Η λευχαιμία εκδηλώνεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία σταδιακά εκτοπίζουν τα υγιή κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ραγδαία ο κίνδυνος για σοβαρές λοιμώξεις και αιμορραγία.

Εδώ και τρεις δεκαετίες, οι θεραπείες για τη λευχαιμία είναι ίδιες. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών δεν θεραπεύεται.

Διαβάστε επίσης: Ρίγανη. Η αυτού μεγαλειότης. Το ταπεινό φυτό, που θεραπεύει σχεδόν τα πάντα και δεν κοστίζει τίποτα

 

Διαβάστε επίσης: Σοκαριστικά στοιχεία της Eurostat. Το 1/4 των θανάτων στην Ελλάδα και την Ε.Ε. οφείλεται στον καρκίνο