Πως ο Πύργος της Πίζας σταμάτησε να γέρνει περισσότερο. Οι εργασίες που τον επανέφεραν στην αρχική του κλίση και κατάφεραν να δείχνει 200 χρόνια νεότερος

1981
Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά αξιοθέατα της Ιταλίας, ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας. Χρονολογείται από το 1173, ο ύψους 55,86 μέτρων και είναι γνωστός για την κλίση του, που ξεκίνησε αμέσως μετά την κατασκευή του, λόγω της καθίζησης του μαλακού εδάφους κάτω από τον Πύργο.

Σύμφωνα με ιστορίες των ντόπιων, ο Γαλιλαίος ανέβαινε και κατέβαινε τα 293 σκαλιά του Πύργου, όταν έκανε πειράματα για τη βαρύτητα.

Χάρη στις εργασίες που κάνουν οι μηχανικοί τα τελευταία χρόνια, πλέον ο Πύργος γέρνει λιγότερο. Τα τελευταία 20 χρόνια, η κλίση του μειώθηκε κατά 4 εκατοστά και είναι πιο σταθερός από ό,τι ήλπιζαν οι μηχανικοί.

«Είναι σαν να αφαιρέθηκαν δύο αιώνες από την «ηλικία» του Πύργου», ανέφερε ο καθηγητής Σαλβατόρε Σέτις.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ενισχύθηκαν σημαντικά τα θεμέλια και οι μηχανικοί άντλησαν νερό από το υπέδαφος του Πύργου. Τοποθέτησαν ειδικά ατσάλινα καλώδια γύρω από αυτό, για να στηρίζεται καλύτερα.

Τα έργα, που κόστισαν περίπου 25 εκατομμύρια λίρες, κατάφεραν να επαναφέρουν αρκετά τον Πύργο και να ισιώσουν την όψη του.

Διαβάστε επίσης: Ξεχωρίζετε σε ποια φωτογραφία είναι ο αληθινός Πύργος του Άιφελ και σε ποια ο Κινέζικος, σε μια πόλη «αντιγραφή του Παρισιού»;

 

Διαβάστε επίσης: Πού καταλήγουν τα τεράστια ποσά που πετάνε οι τουρίστες με κέρματα μέσα στα συντριβάνια