Ποια είναι η διάσημη Μπλε Τρύπα του Μπελίζ στο βυθό της Καραϊβικής που μελετούν οι επιστήμονες. Την είχε εντοπίσει πρώτος ο Ζακ-Υβ Κουστώ (Βίντεο)

1231
Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα του Μπελίζ στην Καραϊβική, αποτελεί ακόμη ένα μυστήριο. Πολλές αποστολές έχουν προσπαθήσει να την εξερευνήσουν και η τελευταία, το έκανε με υποβρύχια τελευταίας τεχνολογίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβρύχια καταβόθρα των 300 μέτρων και με βάθος 125 μέτρα.
Σε αυτή την αποστολή συμμετείχε ο δισεκατομμυριούχος της Virgin Richard Branson αλλά και ο Fabien Cousteau, εγγονός του μεγάλου εξερευνητή Jacques Cousteau, που χαρτογράφησε την καταβόθρα το 1971.

Η αποστολή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 με τη χρήση δύο υποβρύχιων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατέγραψαν και συνέλεξαν υλικό μέσα από την Τρύπα, δημιουργώντας έναν χάρτη στο εσωτερικό της.
Οι ερευνητές εντόπισαν σταλακτίτες κοντά στον πυθμένα της Τρύπας, όπως και μη αναγνωρίσιμα ίχνη, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη κάποια ερμηνεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν εντοπίστηκαν σκουπίδια στον πυθμένα κι αυτό χαροποίησε τους ερευνητές.

Η επικεφαλής χειρίστρια του ενός υποβρυχίου και ωκεανογράφος, Erika Bergman, δήλωσε στο CNN Travel ότι τα ίχνη του πυθμένα είναι «ανοιχτά σε ερμηνείες».

Μετά την Dragon Hole στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με διάμετρο πάνω από 300 μέτρα και βάθος 125 μέτρα, η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταβόθρα στον κόσμο.
Οι ερευνητές θεωρούν απίθανο τα μυστηριώδη ίχνη να προέρχονται από κάποιο ζωντανό πλάσμα, επειδή ο πυθμένα δεν έχει οξυγόνο. Εικάζεται ότι είναι τα λείψανα μιας γεωλογικής διαδικασίας.

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα χρονολογείται περίπου 14.000 χρόνια πριν, λίγο πριν το τέλος της τελευταίας εποχής των Παγετώνων. Όταν τα επίπεδα της θάλασσας αυξήθηκαν ραγδαία, η οροφή του σπηλαίου έπεσε, πλημμύρισε με νερό και είναι όπως τη βλέπουμε σήμερα.

Για τον Κουστώ (Cousteau), η Μπλε Τρύπα ήταν μία από τις δέκα κορυφαίες τοποθεσίες για καταδύσεις στον κόσμο.

Δείτε το βίντεο της αποστολής:

Διαβάστε επίσης: Εντυπωσιακή ανακάλυψη δυτών. Βρήκαν ανεξερεύνητο υποθαλάσσιο σπήλαιο μετά από 6 χρόνια (Βίντεο)

 

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας στο βυθό της Αμοργού. Εντυπωσιακές εικόνες που εκτίθενται σε θαλάσσιο σπήλαιο