Μυστηριώδη μέρη σε όλον τον κόσμο που παραμένουν ανεξερεύνητα. Απόκρημνες κορυφές, απάτητα μέρη και το βαθύτερο σημείο των ωκεανών

3462
Απομακρυσμένα δυσπρόσιτα σημεία στον πλανήτη παραμένουν ανεξερεύνητα και όπως φαίνεται, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε αυτά τα μυστηριώδη μέρη, δεν επιτρέπουν την εξερεύνηση τους και έτσι, δεν έχει πατήσει ποτέ ανθρώπινο πόδι.΄
Εθνικό Πάρκο Tsingy De Bemaraha 

Στη μακρινή Μαδαγασκάρη, βρίσκεται ένα διαφορετικό εθνικό πάρκο γεμάτο μυτερά υψώματα από ασβεστόλιθο. Η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής εμποδίζει την επίσκεψη και εξερεύνησή του. Το όνομα Tsingy σημαίνει το μέρος που δεν μπορεί να πατήσει κάποιος με γυμνό πόδι.
Το περίεργο πάρκο εμφανίστηκε με την υποχώρηση των υπόγειων υδάτων, τα οποία σιγά σιγά δημιούργησαν σχισμές και προκάλεσαν τη διάβρωση του πετρώματος.
Το πάρκο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό ενδημικών πουλιών και σπάνιων ζώων.

Η τάφρος των Μαριανών 

Είναι το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών του πλανήτη, καθώς φτάνει τα 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται κοντά στην Ιαπωνία στον Ειρηνικό ωκεανό. Παρόλο που ανακαλύφθηκε το 1875, παραμένει ακόμη ένα μυστήριο.
Οι επιστήμονες λένε ότι ξέρουν περισσότερα πράγματα για τον πλανήτη Άρη παρά για το τι ζει στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, αν ρίξουμε μια πέτρα, χρειάζεται μια ώρα για να φτάσει στον πάτο.
Έχει 2.550 χιλιόμετρα μήκος και πλάτος 69 χιλιόμετρα. Παγωμένη θερμοκρασία, πίεση 1.100 μεγαλύτερη από εκείνη στην επιφάνεια της θάλασσας και πλήρες σκοτάδι είναι οι συνθήκες που επικρατούν. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν μικροοργανισμοί που μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.
Το 1960 κατέβηκε το πρώτο σκάφος με δύο άνδρες. Δεν κατάφεραν όμως, να μείνουν περισσότερο από 20 λεπτά, ούτε έβγαλαν φωτογραφίες.
Αργότερα, επιχείρησαν να στείλουν μη επανδρωμένα σκάφη για να ελέγξουν τι επικρατεί στον πυθμένα. Το 2010 πήραν δείγματα του ιζήματος, τα οποία έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου, αλλά και εκατομμύρια μικρόβια, που τρέφονται με νεκρή φυτική και ζωική ύλη που καταβυθίζεται από τα μικρότερα βάθη.
Η εξερεύνηση της τάφρου από ανθρώπους ήταν δύσκολη, καθώς δεν είχαν κατασκευαστεί σκάφη που να αντέχουν τόσο μεγάλο βάθος και η μεγάλη πίεση του νερού είναι επικίνδυνη. Παρ’ όλα αυτά, το 2012 ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, που έχει σκηνοθετήσει τον Τιτανικό και το Άβαταρ, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μετά από 50 χρόνια κατάφερε με ένα ειδικό βαθυσκάφος να κατέβει για τρεις ώρες στο βάθος της τάφρου των Μαριανών.
Ο Κάμερον μίλησε για ένα σκοτεινό και ανεξερεύνητο μέρος. Παρόλο που δεν συνάντησε περίεργα άγρια πλάσματα, καταγράφηκαν με την κάμερά του 68 διαφορετικά είδη θαλάσσιων ζώων και οργανισμών. Μερικά από αυτά καμουφλάρονταν, ώστε να μην γίνονται αντιληπτά, κάτι που ίσως σημαίνει ότι προσπαθούν να προστατευθούν από μεγαλύτερα πλάσματα του βυθού.

Γανγκάρ Πουενσούμ 

Είναι το ψηλότερο απάτητο βουνό στον κόσμο. Το όνομά του σημαίνει «Η λευκή κορυφή των τριών πνευματικών αδερφών». Βρίσκεται στο Μπουτάν, έχει υψόμετρο 7570 μέτρων και είναι το 40ο ψηλότερο βουνό στον κόσμο. Από το 1994, στο Μπουτάν απαγορεύεται η αναρρίχηση σε βουνά άνω των 6000 μέτρων γιατί θεωρείται προσβολή προς τις τοπικές πνευματικές θεότητες που κατοικούν σε αυτά, ενώ το 2003 απαγορεύτηκε εντελώς η αναρρίχηση σε οποιοδήποτε βουνό του Μπουτάν.
Πριν να απαγορευτεί η αναρρίχηση, είχαν γίνει προσπάθειες από διάφορες ομάδες ορειβατών να κατακτήσουν την κορυφή, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω δύσκολων συνθηκών.

Γροιλανδία

Παρόλο που είναι ένα κράτος με περίπου 55.800 κατοίκους, ένα μεγάλο μέρος της παραμένει ανεξερεύνητο.
Αυτό συμβαίνει γιατί το 80% του νησιού είναι πάγος. Σε κάποια σημεία, ο πάγος έχει πάχος 3.200 μέτρα.
Εκτιμάται επίσης, ότι μερικοί πάγοι της Γροιλανδίας υπάρχουν μεταξύ 400 με 800 χιλιάδων χρόνων.

 

Διαβάστε επίσης: Το ποτάμι που σκοτώνει οτιδήποτε πέσει μέσα στα νερά του. Η θερμοκρασία του ξεπερνά τους 94 βαθμούς Κελσίου. (βίντεο)

 

Διαβάστε επίσης: «Ταξιδέψτε» με ένα πλοίο κοντέινερ για 30 μέρες. Το εντυπωσιακό βίντεο time lapse που έγινε viral