Το ποτάμι που σκοτώνει οτιδήποτε πέσει μέσα στα νερά του. Η θερμοκρασία του ξεπερνά τους 94 βαθμούς Κελσίου. (βίντεο)

8572
Για χρόνια θεωρούνταν ένας μύθος. Οι επιστήμονες όμως, εντόπισαν το καυτό ποτάμι που μπορεί να κάψει και να σκοτώσει ζωντανό όποιον οργανισμό ακουμπήσει στο νερό του. 

Το καυτό ποτάμι βρίσκεται στο κέντρο της Περουβιανής ζούγκλας και του Αμαζονίου. Έχει μήκος περίπου 6,24 χιλιόμετρα και βάθος 6 μέτρα.
Ονομάζεται Shanay-timpishka που σημαίνει «νερό που βράζει από τη θερμότητα του ηλίου» και είναι ένα μοναδικό γεωθερμικό φαινόμενο. Σε κάποια σημεία η θερμοκρασία του ξεπερνά τους 94 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό σημαίνει ότι σε δευτερόλεπτα επαφής με το καυτό νερό του δημιουργούνται εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Από τους 47 βαθμούς Κελσίου και πάνω, το δέρμα δεν αντέχει και αρχίζει να πονάει.

Το περίεργο είναι ότι η θερμοκρασία του ποταμιού δεν οφείλεται σε ηφαίστειο, όπως συμβαίνει με άλλα θερμά ποτάμια. Απέχει τουλάχιστον 700 χιλιόμετρα από ηφαίστειο.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι τα ζώα που πέφτουν εν αγνοία τους μέσα στο νερό,  κυριολεκτικά ψήνονται. Το πιο ευαίσθητο σημείο που επηρεάζεται είναι τα μάτια. Με το που έρχονται σε επαφή με το καυτό νερό και τους θερμούς υδρατμούς, αρχίζουν να ασπρίζουν.
Τα ζώα παλεύουν να κολυμπήσουν για να σωθούν, χάνοντας την ενέργειά τους. Όταν το νερό εισέρχεται από το στόμα στο εσωτερικό του σώματός τους, τα όργανά τους αρχίζουν να ψήνονται, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν.

Ακόμη και αν κάποιος απλώς πλησιάσει τα νερά του ποταμιού, νιώθει να καίγεται. «Η θερμότητα που έρχεται από τους ατμούς του ποταμού είναι τόσο έντονη που νιώθεις ότι καίγεται η μύτη και οι πνεύμονές σου» είπε ο γεωφυσικός Andrés Ruzo, που επισκέφτηκε από κοντά το μυστηριώδες ποτάμι και έφερε την ιστορία του στη δημοσιότητα.

Το περίεργο είναι ότι η θερμοκρασία του ποταμιού δεν οφείλεται σε ηφαίστειο, όπως συμβαίνει με άλλα θερμά ποτάμια. Απέχει τουλάχιστον 700 χιλιόμετρα από ηφαίστειο.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ποτάμι είναι αποτέλεσμα ενός υδροθερμικού συστήματος.
«Το νερό μπορεί να προέρχεται από του παγετώνες στις Άνδεις, το οποίο μπαίνει κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και θερμαίνεται από τη γεωθερμική ενέργεια της Γης», ανέφερε ο γεωφυσικός.
Εντυπωσιακό είναι επίσης, ότι έχουν εντοπίσει μικροοργανισμούς που αντέχουν σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι τα ζώα που πέφτουν εν αγνοία τους μέσα στο νερό,  κυριολεκτικά ψήνονται.

Για τους κατοίκους της περιοχής, το ποτάμι είναι ιερό.
Σύμφωνα με μύθους, όταν οι Ισπανοί κατακτητές σκότωσαν τον τελευταίο αυτοκράτορα των Ίνκα, κατευθύνθηκαν προς τον Αμαζόνιο για να αναζητήσουν χρυσό. Όταν επέστρεψαν, μιλούσαν για δηλητηριασμένο νερό, ανθρώπους που τρώνε φίδια και ένα ποτάμι που έχει καυτό νερό.
Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι το ποτάμι είναι ένας τόπος με τεράστια πνευματική δύναμη, ένα σπίτι για πολύ ισχυρά πνεύματα της ζούγκλας, όπου μόνο οι πιο ισχυροί σαμάνοι μπορούν να πάνε, γιατί άλλοι άνθρωποι φοβόταν τα πνεύματα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάτοικοι που τολμούν και πλησιάζουν. Παίρνουν νερό για να μαγειρέψουν ή ακόμη και για να φτιάξουν φάρμακα από αυτό.
Ο ποταμός κινδυνεύει όμως, από λαθροθήρες, υλοτόμους και καταπατητές.

Δείτε μέρος του ντοκιμαντέρ που γύρισε ο γεωφυσικός Andrés Ruzo με το πιο καυτό ποτάμι στον κόσμο: 

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι στρατιώτες αναπολούν τον πόλεμο; Για ποιο λόγο οι μαχητές νοσταλγούν τη θητεία τους όταν επιστρέφουν;