Φωσφοριζέ, ροζ και.. του θανάτου. Οι πιο περίεργες και εντυπωσιακές λίμνες του κόσμου. Δείτε εκπληκτικές εικόνες

703
Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν «κρυμμένοι θησαυροί», που είναι δημιουργήματα της φύσης. Οι συνηθισμένες λίμνες, με τα κρυστάλλινα νερά ή και ο βρώμικες από τη ρύπανση, δεν αποτελούν σπάνια φαινόμενα. Υπάρχουν όμως ορισμένες, που είναι βγαλμένες από παραμύθι και το θέαμα που προσφέρουν είναι μοναδικό.

Λίμνη Gippsland
Βρίσκεται στη Victoria της Αυστραλία και πρόκειται για «δίκτυο» των λιμνών Gippsland.
Το πρωί είναι μια απλή λίμνη με γαλάζια νερά. Το βράδυ όμως, φέγγει ένα μυστηριώδες μπλε φως και τα νερά της φωσφορίζουν. Το θέαμα είναι μαγικό.
Το φαινόμενο της «φωσφοριζέ» λίμνης είχε απασχολήσει τους επιστήμονες. Όταν την εξέτασαν, ανακάλυψαν ότι το φαινόμενο προκαλείται από την έντονη δραστηριότητα ορισμένων μικροοργανισμών που ζουν μέσα στη λίμνη και δίνουν στο νερό ένα λαμπερό μπλε φως.

Η ροζ λίμνη της Σενεγάλης.

Ροζ λίμνη
Η ροζ λίμνη ή λίμνη Retba, βρίσκεται στη Σενεγάλη, στη βορειοδυτική Αφρική. Το χρώμα της λίμνης είναι έντονο ροζ και οφείλεται σε ένα μοναδικό φαινόμενο.
Τα βακτήρια Dunaliella salina (τετράγωνα ακραιόφιλα βακτήρια), αναπτύσσονται μέσα στη λίμνη και παράγουν μια κόκκινη χρωστική ουσία, για να μπορούν να αντέχουν το πολύ αλάτι. Η συγκέντρωση αλατιού της λίμνης είναι 40% και η πυκνότητά της τόσο μεγάλη, που τα νερά από ψηλά φαίνονται ροζ και από χαμηλά κόκκινα.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, όσοι θέλουν να κολυμπήσουν στη ροζ λίμνη, πρέπει να αλείψει το σώμα του με βούτυρο, για να αποφύγει τα εγκαύματα από το αλάτι.

Νάτρον, η λίμνη του «Θανάτου».

Λίμνη Νάτρον
Δεν λέγεται τυχαία «λίμνη του θανάτου». Βρίσκεται στη βόρεια Τανζανία και είναι μια από τις θερμότερες και πιο αλκαλικές λίμνης του κόσμου.
Οφείλει το όνομά της στο ορυκτό «νάτρον», που αποτελείται από ανθρακικό νάτριο με λίγο διττανθρακικό νάτριο, δηλαδή μαγειρική σόδα. Η θερμοκρασία της ξεπερνάει τους 50 βαθμούς, ενώ το pH της αγγίζει το 10,5!
Μέσα στα νερά της επιβιώνουν ελάχιστα είδη ψαριών και κόκκινων καβουριών. Αρκετοί πληθυσμοί από φλαμίνγκο τρέφονται με αυτά και απορροφούν τις χρωστικές στα φτερά τους, που σταδιακά γίνονται ροζ.

Οι λίμνες του ηφαιστείου Κελιμούτου.

Οι λίμνες του ηφαιστείου Κελιμούτου
Στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας, κάθε χρόνο καταφθάνουν χιλιάδες τουρίστες για να βρεθούν στην κορυφή του ηφαιστείου Κελιμούτου. Οι τουρίστες συρρέουν για να δουν από κοντά ένα μοναδικό θέαμα, τις «λίμνες των ψυχών».
Σε ύψος περίπου 1.600 μέτρων, στην κορυφή του κρατήρα, βρίσκονται τρεις λίμνες, διαφορετικού χρώματος, που αλλάζουν απόχρωση ανάλογα με την εποχή, αλλά και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται μέσα σε αυτές.
Η πρώτη είναι η Tiwu Ata Mbupu, δηλαδή η λίμνη των ψυχών των ηλικιωμένων που έχουν πεθάνει. Είναι μπλε χρώματος και η δυτικότερη από τις τρεις.
Η δεύτερη είναι η Tiwu Nuwa Muri Koo Fai, δηλαδή η λίμνη των ψυχών των νέων ανθρώπων που έχουν πεθάνει, που είναι γαλάζιου ή τιρκουάζ χρώματος.
Η τρίτη είναι η Tiwu Ata Polo, δηλαδή η μαγεμένη λίμνη και έχει κόκκινη ή καφέ απόχρωση.
Το διαφορετικό χρώμα στο νερό προκύπτει από το βαθμό οξείδωσης σε κάθε λίμνη.
Τα χρώματα αλλάζουν συνεχώς όσο περνάει ο καιρός και το φαινόμενο προκαλείται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Κελιμούτου.
Στην ελληνική αρχαιότητα οι λίμνες έκρυβαν πάντα μύθους και θρύλους. Στη σύγχρονη εποχή ορισμένες είναι θρυλικές από μόνες τους.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο από την υπέροχη λίμνη με τα δύο χρώματα. Ποιο φυσικό φαινόμενο ευθύνεται για το μοναδικό φαινόμενο

 

Διαβάστε επίσης: Η λιλιπούτεια λίμνη που αναβλύζει και τροφοδοτεί τον Λούρο ποταμό. Δείτε από ψηλά πως καθρεφτίζεται ο ουρανός μέσα στα νερά της (Βίντεο drone)