Ο κίνδυνος από το συχνό ζύγισμα. Η συχνότητα που πρέπει να χρησιμοποιούμε τη ζυγαριά στις δίαιτες

1456
Η απώλεια ή η διατήρηση βάρους δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος και το αποτέλεσμα κρίνεται από την αλλαγή του τρόπου ζωής, λένε οι ειδικοί. Όμως, πολλές φορές, η αγωνία για το αποτέλεσμα της προσπάθειας οδηγεί στη ζυγαριά.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν εγκράτεια. Όχι στις θερμίδες, αλλά και στην συχνότητα που ανεβαίνουμε στην ζυγαριά. Ο κίνδυνος το ζύγισμα να μετατραπεί σε εμμονή, παραμονεύει.

Οι εξελιγμένες ηλεκτρονικές ζυγαριές προσφέρουν πλέον πλήθος μετρήσεων, όχι μόνο του βάρους, αλλά και δείκτη μάζας σώματος, καρδιακών παλμών, αριθμού βημάτων κ.λ.π. Είναι κακό να τα χρησιμοποιεί όλα αυτά, όποιος προσέχει τη διατροφή και την υγεία του; Η απάντηση των ειδικών είναι όχι, αρκεί να γίνεται με μέτρο.

Το βάρος του ανθρώπινου σώματος παρουσιάζει φυσιολογικές διακυμάνσεις. Φαγητό, ποτό, αποβολή υγρών μπορούν να μεταβάλλουν το συνολικό βάρος του σώματος από μισό έως και ένα κιλό, λένε οι ειδικοί. Πρόσκαιρη αύξηση βάρους μπορεί να προκληθούν είτε μετά από ένα μεγάλο γεύμα, είτε με μια διατροφή υψηλή σε αλάτι, λόγω της κατακράτησης υγρών.

Οι χειρότερες ημέρες για ζύγισμα
– Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της περιόδου στις γυναίκες. Οι κατακρατήσεις είναι στο φόρτε τους και το βάρος μπορεί να ανέβει από μισό μέχρι και δύο κιλά.

– Μετά από βραδινό φαγητό εκτός σπιτιού ή delivery. Το ζύγισμα μετά από βραδινή έξοδο για φαγητό ή  κατανάλωση στο σπίτι φαγητού από έξω είναι λάθος. Η περιεκτικότητα αυτού του φαγητού σε αλάτι επηρεάσει σίγουρα τα υγρά και το ζύγισμά σας.

– Ζύγισμα μετά από πατατάκια ή αλατισμένα σνακς. Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, το αλάτι που πήρατε από αυτά θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το ζύγισμά σας το επόμενο πρωϊ.

– Μετά από κανονικό γεύμα αργά το βράδυ. Το φαγητό αργά το βράδυ δύσκολα μεταβολίζεται, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να επηρεάσει και το βάρος σας.

– Λήψη φαρμακευτικής αγωγής, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή αντιβιώσεις. Τέτοιου είδους φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών και να κάνουν τη ζυγαριά να ανέβει αρκετά.

Ο κίνδυνος του ψυχαναγκασμού
Η προσπάθεια όσων κάνουν διατροφή να δουν στη ζυγαριά πόσα γραμμάρια έχασαν μετά από μια προπόνηση ή, από την άλλη, πόσα κιλά πήραν μετά από ένα απολαυστικό γεύμα, κινδυνεύει να γίνει εμμονή με άσχημες ψυχολογικές προεκτάσεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η εικόνα αθλητών στα γυμναστήρια, όπου προπονούνται πριν από αγώνες, είναι κάτι συνηθισμένο, αφού πρόκειται για επαγγελματίες. Μερικά γραμμάρια σωματικού βάρους περισσότερα ή λιγότερα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καριέρα τους. Όμως, για τον μέσο άνθρωπο που θέλει απλώς να βελτιώσει την υγεία και την εμφάνισή του, ο συνεχής έλεγχος της ζυγαριάς μπορεί να οδηγήσει σε ψυχαναγκαστική διαταραχή.
Πόσο συχνά πρέπει να ζυγιζόμαστε

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα, γι΄αυτό η ζυγαριά, η λιπομέτρηση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, είναι ισχυρά κίνητρα στην προσπάθεια για απώλεια λίπους. Όμως, η σωστή συχνότητα είναι μια φορά τον μήνα. Το σωστό είναι να ζυγίζεσαι την ίδια ώρα κάθε φορά, κατά προτίμηση το πρωί και αφού έχεις ουρήσει, λένε οι διατροφολόγοι.

Και συμπληρώνουν: Η ζυγαριά είναι απλώς αριθμοί. Αν ανήκεις σε αυτούς, που επιτρέπουν στους αριθμούς να καθορίζουν την χαρά ή την στεναχώρια τους, τότε πέτα τη ζυγαριά στα σκουπίδια.

Διαβάστε επίσης: Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν ξαναπαίρνετε κιλά μετά από δίαιτα. Είναι φυσιολογικό λένε οι επιστήμονες

 

Διαβάστε επίσης: «Είναι καλύτερο να είναι κάποιος υπέρβαρος και να ασκείται, παρά αδύνατος και αγύμναστος». Μεγάλη έρευνα κορυφαίων ιδρυμάτων