Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Τρόποι που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να ελέγχουν και να διαχειρίζονται απόρρητα στοιχεία

2591

Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να έχουν πρόσβαση σε πληθώρα δεδομένων, που εξυπηρετούν και διευκολύνουν την καθημερινότητα.
Όμως, η αλόγιστη και αφελής χρήση του, αυξάνει τον κίνδυνο για παράνομη επεξεργασία και υποκλοπή προσωπικών δεδομένων.
Οι ιστοσελίδες με διαφημίσεις, οι online παραγγελίες προϊόντων, έως και η χρήση wi-fi σε δημόσιους χώρους, είναι μερικοί από τους τρόπους που οι «διαδικτυακοί απατεώνες» έχουν επινοήσει και χρησιμοποιούν προς όφελός τους.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε, επιβεβαιώνει την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων.
Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων επιλέγει το πλήκτρο «αποδοχή» όποτε ζητηθεί από κάποια ιστοσελίδα, χωρίς να έχει διαβάσει τους όρους.
Με τον τρόπο αυτό, επιτρέπεται ο έλεγχος και η διαχείριση των δεδομένων τους από τρίτους και μπορεί να έχουν συναινέσει εν αγνοία τους, σε ενέργειες που θα τους κοστίσουν χρόνο και σε κάποιες περιπτώσεις και χρήμα.

Συχνοί τρόποι υποκλοπής δεδομένων

Το wi-fi σε δημόσιους χώρους, είναι μια κοινή τακτική υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να αποκτηθεί πρόσβαση τόσο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όσο και σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Για να γίνει η παραβίαση, το μόνο που χρειάζεται είναι να στηθεί ένα ξεχωριστό δίκτυο wi-fi που παραπλανεί τους ανυποψίαστους, καθώς έχει το ίδιο όνομα με το αυθεντικό.
Έτσι, κακόβουλο λογισμικό εισχωρεί στον υπολογιστή, στο tablet ή σε άλλη ηλεκτρονική συσκευή και διαχειρίζεται τα απόρρητα δεδομένα.
Ακόμη ευκολότερος τρόπος, είναι η δημοσίευση ψεύτικων διαφημίσεων και εκπτωτικών κουπονιών, που χρειάζεται τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού.
Αν ο χρήστης δώσει τα στοιχεία, τότε ο χάκερ θα έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς και αν δεν το αντιληφθεί εγκαίρως( ο κάτοχος), πολύ πιθανό να βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως.
Χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή, στα προσωπικά δεδομένα που ο καθένας ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έχουν καταγραφεί περιστατικά, που δημοσιεύτηκε κάποια επικείμενη αγορά προϊόντος και ο παραβάτης κάλεσε για υποτιθέμενη επιβεβαίωση στοιχείων.
Παρόμοια απάτη μπορεί να συμβεί και με τις αγορές μέσω ίντερνετ, όταν η ιστοσελίδα της παραγγελίας είτε δεν είναι έγκυρη, είτε δεν αναγράφει όλα τα στοιχεία που επιβάλλει ο νόμος.

Διαβάστε επίσης: Τα συχνά λάθη κατά τη φόρτιση του κινητού. Πώς να φορτίσετε το κινητό σας για να μην χαλάσει η μπαταρία