«Είχα τα χέρια μου ψηλά στο λεωφορείο, γιατί αν έκλεβαν κάποιον, θα το έριχναν σ’ έμενα». Η συγκλονιστική συνέντευξη του Πύρρου Δήμα από την Αμερική

13251
Ο Έλληνας ολυμπιονίκης, μόλις πέντε μήνες μετά το θάνατο της γυναίκας του από καρκίνο, άλλαξε σελίδα στη ζωή του. Βρίσκεται στο Σικάγο, έχει αναλάβει την Αμερικανική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών και ξεκινάει μια καινούρια αρχή.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο αθλητής στη LiFO, μίλησε εφ’ όλης της ύλης. Μίλησε για τον ρατσισμό που δέχθηκε, τα πρώτα χρόνια που ήρθε στην Ελλάδα, τη νίκη του στη μάχη με τον σωματικό πόνο, για το αν πλήγωσε την Ελλάδα, όπως κατηγορήθηκε.
Σχολίασε τη Χρυσή Αυγή, το νέο του ξεκίνημα στην Αμερική, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που έκαναν από την Αμερικανική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, για να την αναλάβει.

Ο Πύρρος Δήμας μιλάει για τα τέσσερα παιδιά του, αλλά και για τη γυναίκα του, που ακόμη προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του από τον χαμό της.

«Εντάξει, ο Τσουκαλάς είναι για εισαγγελέα, δεν αξίζει να ασχοληθούμε παραπάνω. Ο ρατσισμός, όμως, είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Έχει να κάνει με την εποχή, τις συνθήκες υπό τις οποίες ζει κάθε κοινωνία, τον πλούτο και, κυρίως, τη φτώχεια των ανθρώπων»,
αναφέρει ο ολυμπιονίκης και σχολιάζει τον παρουσιαστή, Τάκη Τσουκαλά, και την ρατσιστική επίθεση εναντίον του Θανάση Αντετοκούνμπο.

«Εγώ, αν δεν γινόμουν ολυμπιονίκης, δεν θα με αποδέχονταν εύκολα. Με μισό μάτι θα με έβλεπαν».

«Εγώ ήρθα στην Ελλάδα πριν από τριάντα χρόνια, όταν στη χώρα έφτανε ένα μεγάλο κύμα μεταναστών όχι μόνο από την Αλβανία, αλλά από ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη. Σε μια κλειστή κοινωνία σαν την ελληνική ήταν λογικό να εκδηλωθεί αντίδραση. Δεν ήταν, φυσικά, καλό, αλλά ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε. Τριάντα χρόνια μετά έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου, δεν γίνεται να μην το παραδεχτούμε αυτό. Όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα».

«Όποιος έχει παιδιά ξέρει ότι οι κοινωνίες αλλάζουν με τις γενιές που έρχονται. Σε κάποια πράγματα πιο εύκολα φεύγουν οι άνθρωποι παρά οι ιδέες τους. Ένας Έλληνας 30 ετών έχει πάει σχολείο με παιδιά άλλων εθνικοτήτων, έχει δουλέψει, έχει κάνει σχέσεις μαζί τους. Δεν κουβαλάει τον συντηρητισμό που είχαν οι γονείς του, είναι φυσιολογικό αυτό. Τότε που ήρθα εγώ στην Ελλάδα, όμως, ήταν αλλιώς», προσθέτει.

«Έφυγα για επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους. Δέχτηκα μια τιμητική πρόταση από την Αμερικανική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών να αναλάβω τεχνικός διευθυντής».

«Νομίζω ότι οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές προς τους αδύναμους και τους φτωχούς. Εγώ, αν δεν γινόμουν ολυμπιονίκης, δεν θα με αποδέχονταν εύκολα. Με μισό μάτι θα με έβλεπαν. Το ίδιο και ο Γιάννης. Αν είχε μείνει να πουλάει CD, θα ήταν, απλώς, ένας μαύρος που πουλάει CD. Έγινε draft και τον κάλεσε ο Σαμαράς στο Μαξίμου για να του δώσει υπηκοότητα. Ε, δεν είναι υποκριτικά όλα αυτά; Μας αγάπησαν επειδή είχαμε να δώσουμε αυτό που αγαπάει περισσότερο κάθε λαός: υπερηφάνεια», αναφέρει ο ολυμπιονίκης.

«Είναι τόσο πολλά και τόσο σπουδαία αυτά που έχω πάρει από την Ελλάδα που δεν έχουν καμία σημασία αυτά που μπορεί να με πλήγωσαν. Τώρα που πλησιάζω τα 50 και μπορώ να γυρίσω το κεφάλι και να κοιτάξω πίσω στα τελευταία τριάντα χρόνια βλέπω μια ζωή τόσο γενναιόδωρη σε εμπειρίες και συγκινήσεις ώστε σκέφτομαι ότι κάποιες σκιές έπεσαν για να μην τυφλωθώ από τη λάμψη.

Η Ελλάδα με πληγώνει, όπως πληγώνει όλους μας. Όταν πληγώνεται η ίδια, όταν τρώει τις σάρκες της και μετά τα παιδιά της. Όταν αρνείται να κοιτάξει μπροστά και βλέπει μόνο προς τα πίσω. Καμιά φορά λέω ότι δεν είναι εύκολο να είσαι Έλληνας γιατί είναι σαν να ζεις με έναν δαίμονα…»

«Καμιά φορά λέω ότι δεν είναι εύκολο να είσαι Έλληνας γιατί είναι σαν να ζεις με έναν δαίμονα».

Στην ερώτηση, γιατί αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα, ο Πύρρος Δήμας απάντησε:
«Έφυγα για επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους. Δέχτηκα μια τιμητική πρόταση από την Αμερικανική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών να αναλάβω τεχνικός διευθυντής. Ξέρετε τι είναι να σου ζητούν οι Αμερικανοί να στήσεις ένα άθλημα από την αρχή; Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί αυτή την πρόταση; Μετά, ήταν και τα παιδιά που μέτρησαν στην απόφαση, αφού είχαμε αποφασίσει να σπουδάσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια».

Ο ολυμπιονίκης ρωτήθηκε, αν σκέφτεται να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα.
«Τι να σας πω. Συχνά αισθάνομαι σαν να μην έχω φύγει. Στον κόσμο που ζούμε πια δεν έχει και τόση σημασία πού βρίσκεσαι..»

Πληροφορίες από LiFO.

Διαβάστε επίσης: 50.000 δολάρια για φαγητό έδωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και το σέρβιρε ο ίδιος (Βίντεο)

 

Διαβάστε επίσης: Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας πουλάει στο Ebay το χρυσό του μετάλλιο, γιατί αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.