Μουσικός έπαιζε κιθάρα ενώ του αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο. Πόσο χρήσιμο ήταν τελικά για την υγεία του

1466
Ο Νοτιοαφρικανός μουσικός της τζαζ, Μουσά Μαντσίνι, άφησε έκπληκτους τους γιατρούς που τον χειρουργούσαν, καθώς έπαιζε κιθάρα τη στιγμή που του έκαναν εγχείρηση εγκεφάλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο Μαντσίνι έμεινε ξύπνιος κατά τη διάρκεια της εξάωρης επέμβασης που του έκαναν, για να διατηρήσει και να αποκαταστήσει τον έλεγχο των δακτύλων του.
Ο Ματντσίνι, ο οποίος πέρα από μουσικός είναι και λέκτορας σε πανεπιστήμιο, πήρε την απόφαση «λαμβάνοντας υπόψιν την καριέρα του ως μουσικός».

Η εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο Chief Albert Luthulu στο Ντέρμπαν από ομάδα ειδικών νευροχειρουργών με επικεφαλής τους Μπέιζιλ Ένικερ και Ρόεν Χαριχαντπαρσάντ.

Ο Μαντσίνι απέκτησε όγκο στον εγκέφαλο, που σχετιζόταν με μια νευρολογική πάθηση που έχει από το 2006. Ένας από τους επικεφαλής του χειρουργείου ανέφερε ότι για μια τέτοιου είδους εγχείρηση, ήταν προτιμότερο που ο ασθενής έμεινε ξύπνιος, από το να του έκαναν ολική αναισθησία.
«Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε δοκιμές σε περιοχές του εγκεφάλου πριν την αφαίρεση του όγκου. Αυτό επιτρέπει αυξημένη αφαίρεση του όγκου, ελαχιστοποιώντας τη ζημιά στον εγκέφαλο».

Οι γιατροί ήθελαν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο παράλυσης ή απώλειας λειτουργιών στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει την εκούσια κίνηση.
«Δεν νομίζω ότι εκτιμούμε τους θεσμούς δημόσιας υγείας μας επαρκώς», σχολίασε ο Μαντσίνι και δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για την όλη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: Έπαιζε φλάουτο ενώ έκανε εγχείρηση στον εγκέφαλο. Οι γιατροί άρχισαν να την χειροκροτούν μέσα στο χειρουργείο (βίντεο)

 

Διαβάστε επίσης: Τα πιο παράξενα ιατρικά λάθη κατά τη διάρκεια χειρουργείου. Έκοψαν ακόμη και λάθος πόδι