Πότε η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία; Οι επιπτώσεις της έντονης γυμναστικής

8491
Η γυμναστική αδιαμφισβήτητα έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία, σωματικά και πνευματικά.
Οι γιατροί συμβουλεύουν γυναίκες και άνδρες να αθλούνται, ανάλογα με την ηλικία τους, καθώς αυτή η συνήθεια μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Με την τακτική άσκηση, ελέγχονται τα επίπεδα βάρους, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός, βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς και ενδυναμώνονται τα οστά.
Εξίσου σημαντική είναι η επίδραση της γυμναστικής στη μείωση του άγχους και του στρες.

Παρ’όλα αυτά, η υπερβολική εκγύμναση μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η εξάντληση του οργανισμού από τις πολλές ώρες γυμναστικής και επίπονες ασκήσεις, μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο σώμα, αλλά και στη υγεία.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η υπερβολική άσκηση, είναι εξίσου κακή με την μη άσκηση.

Με την υπερβολική γυμναστική, ο οργανισμός καταπονείται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης αρτηριοσκλήρυνσης.
Αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά εξαντλείται από την επίμονη προσπάθειά της να αντεπεξέλθει στους έντονους ρυθμούς.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία, που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, όσο περνάει ο καιρός γίνονται σκληρά και άκαμπτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η ροή του αίματος στους ιστούς και στα ζωτικά όργανα.

 

Η επίπονη άσκηση έχει σχέση με το υπερβολικό άγχος και την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι ακολουθούν αυτή τη λανθασμένη τακτική, να υποβάλουν το σώμα τους σε υπερβολική άσκηση, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ανησυχούν για την εικόνα τους, αλλά και για το βάρος τους. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία τους.

Σύμφωνα με ειδικούς, η υπερβολική γυμναστική συνδέεται με τη «θεωρία του ανοιχτού παραθύρου», όπου επηρεάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος και μπορούν να εισβάλουν ευκολότερα μικρόβια, προκαλώντας λοιμώξεις κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα.
Σε αντίθεση με την υπερβολική γυμναστική, η άσκηση με μέτρο θωρακίζει τον οργανισμό και αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο καρδιολόγος Τζόελ Καν τονίζει:»Όταν ασκείται κανείς για πολλή ώρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα της ζωής του, αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι ανεβασμένα για πολλή ώρα. Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι επαρκείς ώρες ύπνου – δηλαδή 7 με 8 ώρες καθημερινά- μπορούν να συμβάλλουν στην ομαλή εξέλιξη της υγείας ενός υπερβολικά δραστήριου ατόμου».

Οι επιστήμονες συνιστούν για τους ερασιτέχνες ως ιδανικό χρόνο τις τρισήμιση ώρες γυμναστικής σπαστά, την εβδομάδα.
Είναι πολύ σημαντική η επίβλεψη από γυμναστική, που θα κατευθύνει κατάλληλα, ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης:Η βραδινή γυμναστική φέρνει αϋπνία; Ποια μορφή άσκησης αδυνατίζει; Απλά μυστικά που κάνουν την γυμναστική εποικοδομητική

 

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε γυμναστική με άδειο στομάχι; Τι προτείνουν οι ειδικοί να καταναλώνουμε