Οι συζυγικές συγκρούσεις βλάπτουν την υγεία, όσο το αλκοόλ και το τσιγάρο. Πιο μεγάλες οι συνέπειες για τους άνδρες

1305

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο γάμος ωφελεί την υγεία, ιδιαίτερα των ανδρών, αυξάνοντας μάλιστα το προσδόκιμο της ζωής τους. Προϋπόθεση φυσικά μια ισορροπημένη σχέση, που εξασφαλίζει ηρεμία και αρμονία στη ζωή του ζευγαριού.

Τα δεδομένα όμως φαίνεται ότι αλλάζουν στις περιπτώσεις, όπου η συμβίωση χαρακτηρίζεται από συνεχείς εντάσεις και διαφωνίες σε σοβαρά ζητήματα, που προκαλούν καυγάδες. Όσον αφορά στα ζευγάρια που συμφωνούν σε περισσότερα θέματα και δεν καυγαδίζουν τακτικά, η υγεία τους προστατεύεται περισσότερο τα πρώτα χρόνια αλλά με το πέρασμα του χρόνου, η θετική επίδραση υποχωρεί.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των πανεπιστημίων της Νεβάδα και του Μίτσιγκαν, ένας κακός γάμος έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία του ζευγαριού, παρόμοιες με αυτές του αλκοόλ και του καπνίσματος. Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο φαίνεται ότι είναι οι άντρες, χωρίς να σημαίνει ότι μια αρνητική σχέση διαρκείας δεν έχει συνέπειες και στην υγεία των γυναικών.

Οι ψυχολόγοι παρακολούθησαν 373 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια τα πρώτα 16 χρόνια του γάμου τους για να δουν αν οι διαφωνίες σε θέματα όπως η παιδική ανατροφή, τα οικονομικά θέματα και η διαχείριση των χρημάτων, οι σχέσεις με τους γονείς του άλλου μέλους, ο ελεύθερος χρόνος και πώς τον μοιράζεται το ζευγάρι, είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σύγκριναν την κατάσταση της υγείας των ζευγαριών που ανέφεραν πολλούς καυγάδες με αυτών, που είπαν ότι δεν καυγαδίζουν τακτικά.

Με άριστα το 5, τα ζευγάρια που δεν συγκρούονταν συχνά είχαν μέση βαθμολογία 4,07, ενώ τα ζευγάρια με υψηλό ποσοστό συγκρούσεων, είχαν μέσο όρο 3,86.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συζυγικές συγκρούσεις επηρέασαν αρνητικά την υγεία τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών, αν και οι συγκρούσεις είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους άνδρες.

Τα προβλήματα που διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων οι ερευνητές, ήταν φλεγμονές, διαταραχές στην όρεξη και αύξηση των ορμονών του στρες, οι είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν  αρνητικά από την καρδιακή λειτουργία έως το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, οι επιστήμονες υπέβαλαν στα ζευγάρια ερωτήσεις όπως, αν οι εντάσεις επηρεάζουν τη δουλειά τους, αν είχα προβλήματα ύπνου, πονοκεφάλους ή επηρεάζονταν σε διάφορες δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι, αυτό που λειτουργεί αρνητικά στη σχέση και στην υγεία του ζευγαριού, δεν είναι οι μεμονωμένοι καυγάδες αλλά οι συχνοί καυγάδες επί χρόνια και μάλιστα για θέματα που επαναλάμβάνονται. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, οι συγκρούσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερές για την υγεία, αν οι σύζυγοι είναι εχθρικοί ή αμυντικοί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ή αν διαφωνούν για το ίδιο θέμα ξανά και ξανά, χωρίς να το επιλύουν.

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η πρώτη αιτία διαζυγίων. Είναι θέμα προσωπικότητας και όχι φύλου λένε οι ειδικοί

 

 

Διαβάστε επίσης: Πεθεραφοβία. Η ασθένεια των παντρεμένων. Τα συμπτώματα και οι θεραπείες που προτείνουν οι γιατροί