Πεθεραφοβία. Η ασθένεια των παντρεμένων. Τα συμπτώματα και οι θεραπείες που προτείνουν οι γιατροί

8505

Και όμως, ο φόβος των παντρεμένων για τις πεθερές είναι ασθένεια.
Οι  ψυχολόγοι στις διεθνείς ιατρικές βιβλιοθήκες την περιγράφουν με τον όρο «Pentheraphobia».
Τα συμπτώματα για να καταλάβει κάποιος έγγαμος ότι, πάσχει από τη φοβία κάθε φορά που βλέπει την πεθερά του είναι: άπνοια, υπερβολική εφίδρωση, ναυτία, ξηροστομία, τρεμούλιασμα, ταχυκαρδία, ανικανότητα ομιλίας ή σκέψης, φόβος θανάτου, απώλεια ελέγχου, υπερβολικό άγχος, αίσθημα αποφυγής.
Οι γιατροί δεν συνιστούν φαρμακευτική αγωγή για τους πεθερόπληκτους, αλλά εναλλακτικές μορφές θεραπείας όπως, υπνοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.
Με αυτές εκτιμούν ότι μπορεί να αλλάξει ο τρόπος, που οι παντρεμένοι αντιμετωπίζουν τις φοβίες τους, απέναντι στις πεθερές.
Σε περίπτωση πάντως, που ο ασθενής επιμένει να πάρει χάπια, τότε του προτείνονται αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά.
Τα συμπτώματα λένε οι ειδικοί, αρχίζουν όταν η πεθερά βρίσκεται διαρκώς κοντά στο ζευγάρι και αρχίζει να εμπλέκεται ενεργά και δυναμικά, στα θέματα της οικογένειας.
Συγκεκριμένα στοιχεία πάντως για τους πεθερόπληκτους παγκοσμίως δεν υπάρχουν.
Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, αν και χιουμοριστικά αναφέρεται ότι, λόγω των στενών οικογενειακών δεσμών, πρέπει να υποφέρει το σύνολο του έγγαμου πληθυσμού.
Γι’ αυτό άλλωστεη πεθερά είναι συνήθως πρωταγωνίστρια στον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ έχει γίνει και πολλές φορές τραγούδι από καλλιτέχνες.
Στοιχεία δεν υπάρχουν επίσης και για το αν πολλοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο λόγω της φοβίας, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες συνήθως λένε: «για το χωρισμό ευθύνονται πάντα δύο. Αυτή και η μάνα της».

Δείτε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου

Πηγή: rightdiagnosis.com

Διαβάστε επίσης: Η Μισέλ Ομπάμα δίνει συμβουλές στα παντρεμένα ζευγάρια για να νικήσουν την καθημερινότητα