Πώς πρέπει να αλλάζει η διατροφή αναλόγως την ηλικία.Τι πρέπει να τρώμε από τα 20 έως τα 70

3945

Καθώς μεγαλώνουμε οι προτεραιότητες, τα χόμπι και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν.
Και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του οργανισμού, με την πάροδο του χρόνου.
Κ
άθε ηλικία χρειάζεται συγκεκριμένα τρόφιμα, για να ανταπεξέλθει στην απαιτητική καθημερινότητα.
Η διατροφολόγος Cassandra Barns προσφέρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό, όπου εξηγεί την ποσότητα θερμίδων και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός ανά δεκαετία.

Στα 20
Η ηλικία των 20 είναι η περίοδος όπου οι άνθρωποι είναι πιο δραστήριοι και έχουν καλύτερο μεταβολισμό.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.
Αλλά καλό είναι να μην γίνονται “εκπτώσεις” στην ποιότητα, καθώς το
junk food και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που είναι πούσια σε λίπος και ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, που θα φανούν αργότερα.
Ο οργανισμός χρειάζεται συστατικά τα οποία μετατρέπει σε ενέργεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βρίσκονται σε τρόφιμα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.

Στα 30
Είναι η κυρίως η εποχή της γονιμοποίησης, αφού κατά μέσο όρο οι περισσότεροι άνθρωποι κοντά στα 30 αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια.
Αυτό σημαίνει ότι, ειδικά οι γυναίκες, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την γονιμότητα.
Το άγχος αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή των ατόμων που διανύουν την δεκαετία των ’30.
Η δουλειά γίνεται πιο απαιτητική και οι υποχρεώσεις αυξάνονται.
Η καλή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα βοηθά στην διαχείριση του άγχους. Αυτό γίνεται με μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.
Σε αυτή την ηλικία, αρχίζουν να φαίνονται και
οι πρώτες ρυτίδες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν την όψη του δέρματος.
Πιο ευεργετικά είναι τα πορτοκαλί λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες και καρότα και τα κόκκινα, όπως τα μούρα και το κόκκινο λάχανο.

Στα 40
Το άγχος αυξάνεται ακόμη περισσότερο, λόγω των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Πέρα από αυτό, τα επίπεδα των ορμονών αρχίζουν να «πέφτουν», με τις γυναίκες να κατευθύνονται προς την εμμηνόπαυση.
Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να βοηθήσει με τη χαλάρωση των μυών, τον ύπνο και την ρύθμιση των ορμονών.
Κύρια πηγή είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Στα 40 παρατηρούνται εμφανώς πλέον τα πρώτα σημάδια της γήρανσης.
Οι αρθρώσεις αρχίζουν να πονάνε και εμφανίζονται περισσότερες γραμμές και ρυτίδες.
Τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως αυτά που βρίσκονται σε πολύχρωμα λαχανικά, προλαμβάνουν την γήρανση και διατηρούν το δέρμα νεανικό.

Στα 50
Είναι κρίσιμη περίοδος για την υγείας της καρδιάς, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Η τακτική άσκηση, η μειωμένη πρόσληψη αλατιού στη διατροφή και πολλά λαχανικά και φρούτα, προσφέρουν αντιοξειδωτικά στον οργανισμό, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Επίσης είναι η δεκαετία που ξεκινούν τα προβλήματα στην όραση.
Σπανάκι, καλαμπόκι, μπρόκολο όπως και οι κίτρινες πιπεριές βοηθούν αποτελεσματικά.

Στα 60
Η υγεία των οστών τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες επιδεινώνεται από τη δεκαετία των ’60.
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D παίζουν σημαντικό ρόλο.
Κύριες πήγες τους είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα λαχανικά, τα καρύδια και οι ξηροί καρποί.
Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στα ψάρια και τα θαλασσινά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, τη όρασης και της καρδιάς.
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στην ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Τα λιπαρά ψάρια και τα κόκκινα κρέατα είναι από τις καλύτερες φυσικές πηγές της Β12.

Στα 70
Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, χάνει την μυική του δύναμη.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κινητικότητας, αυξάνοντας την πιθανότητα πτώσης και καταγμάτων.
Το περπάτημα, ο χορός, το τένις, ελεγχόμενα πάντα, ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει στην μυϊκή ενδυνάμωση και την κινητικότητα των αρθρώσεων.
Τα λιπαρά ψάρια και η κουρκουμίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να διατηρήσουν την ελαστικότητα στις αρθρώσεις.
Επίσης βοηθούν στην διατήρηση της μνήμης, προλαμβάνοντας την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Τα αυγά είναι μια άλλη πολύ καλή «εγκεφαλική τροφή», καθώς περιέχουν χολίνη, μια ουσία που περιβάλλει τις νευρικές ίνες και επιτρέπει στον εγκέφαλο να μεταδίδει αποτελεσματικά τα νευρικά σήματα σε όλο το σώμα.

Διαβάστε επίσης: Λειτουργεί ως φυσικό Βιάγκρα, αδυνατίζει, νικά τους μυϊκούς πόνους. Καρπούζι, ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό