Η παγίδα των παχυντικών φαγητών. Πώς οι προτιμήσεις της παρέας επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές μας. Έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ

463
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνηθίζουν να επηρεάζονται από τις επιλογές άλλων και να «κατρακυλούν» και οι ίδιοι. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με το φαγητό. Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι επηρεαζόμαστε από τις διατροφικές επιλογές με εκείνους που συναναστρεφόμαστε.

Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, στη Νότια Κορέα, διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με το πόσο επηρεαζόμαστε από τον περίγυρό μας στις διατροφικές επιλογές.
Μέσα από την έρευνα, ανακάλυψαν ότι είναι πολύ πιθανό να παραγγείλουμε κάποιο παχυντικό φαγητό ή ποτό, όταν παραγγέλνουν πρώτοι κάτι ανθυγιεινό όσοι βρίσκονται μαζί μας στο τραπέζι.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πιο πιθανό να επηρεαστούμε, όταν ο φίλος είναι παχύσαρκος ή υπέρβαρος. Έτσι νιώθουμε ότι τον κάνουμε να νιώθει μεγαλύτερη ντροπή.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως στοιχεία τις αποδείξεις από την καφετέρια του Πανεπιστημίου. Διαπίστωσαν ότι όσοι πήγαιναν μόνοι τους στην καφετέρια, είχαν μισές πιθανότητες να πάρουν ένα ρόφημα με λίγες ή πολλές θερμίδες.
Όσοι πήγαν με άλλο άτομο και παράγγειλαν δεύτεροι, επέλεγαν κάτι ανθυγιεινό σε ποσοστό 80%. Στη δεύτερη περίπτωση, όποιος παράγγειλε πρώτος, έκανε την ίδια επιλογή ακόμη κι όταν ήταν μόνος του.

Μέσα από την έρευνα αποδείχθηκε επίσης ότι, το δεύτερο άτομο επέλεγε να φάει ή να πιει κάτι ανθυγιεινό, όταν συμπαθούσε το πρώτο άτομο και ενδιαφερόταν για τα συναισθήματά του.

Διαβάστε επίσης: Χρειαζόμαστε παραπάνω θερμίδες, το χειμώνα; Το κρύο ανοίγει την όρεξη; Μύθοι και πραγματικότητα

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί τρώμε αλλά εξακολουθούμε να πεινάμε. Τροφές που μας ανοίγουν την όρεξη και δεν μπορούμε να σταματήσουμε