Χρειαζόμαστε παραπάνω θερμίδες, το χειμώνα; Το κρύο ανοίγει την όρεξη; Μύθοι και πραγματικότητα

1350
Η δίαιτα και ο έλεγχος του βάρους είναι συνυφασμένες με το καλοκαίρι. Αντίθετα, κάθε χειμώνα σύμφωνα με έρευνες, παίρνουμε κατά μέσο όρο 2 -3 κιλά. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το φαγητό και το επιπλέον λίπος είναι απαραίτητα για να κρατηθεί το σώμα ζεστό.

Άρα, λίγα επιπλέον κιλά, όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά είναι απαραίτητα. Είναι όντως έτσι;  Ή απλώς ο χειμώνας και τα επιπλέον ρούχα, μάς δημιουργούν εφησυχασμό και ασφάλεια, οπότε είναι εύκολο να ξεφύγουμε;

Ποιοι είναι οι μύθοι και ποια η αλήθεια πίσω από την αύξηση του σωματικού βάρους στη διάρκεια του χειμώνα.

Χρειαζόμαστε περισσότερο φαγητό για να παραμένουμε ζεστοί

Μύθος: Εκείνοι που έχουν παραπάνω βάρος, κρυώνουν πιο εύκολα, λένε οι ειδικοί. Το λίπος που παίρνουμε από τις παραπανίσιες θερμίδες, είναι λευκός λιπώδης ιστός. Το μόνο λίπος που μας κρατάει ζεστούς, είναι ο καφέ λιπώδης ιστός, τον οποίον έχουν τα μωρά. Το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια, αλλά το καφέ λίπος είναι αυτό που καίει θερμίδες για την παραγωγή θερμότητας.
Αν ντυνόμαστε ζεστά όποτε βγαίνουμε έξω και διατηρούμε εξίσου ζεστό και το σπίτι μας, είναι μάλλον απίθανο οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες να συμβάλουν σε σημαντική αλλαγή της όρεξής μας.

Δεν τρώω περισσότερο, αλλά παχαίνω

Αλήθεια: Σύμφωνα με κλινικές έρευνες τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν το βάρος μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Φαίνεται ότι η έλλειψη βιταμίνης D μειώνει την καύση του λίπος και ενεργοποιεί την αποθήκευσή του, με αποτέλεσμα οι θερμίδες που καταναλώνουμε να αποθηκεύονται υπό τη μορφή κυττάρων λίπους, αντί να χρησιμοποιούνται για ενέργεια. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.  Το πρόβλημα είναι ότι η σύνθεση της βιταμίνης D γίνεται με τη βοήθεια το ήλιου. Οι λιγότερες ώρες ηλιοφάνειας του χειμώνα, αλλά και η μικρότερη έκθεση στον ήλιο λόγω κρύου, ακόμα και οι έξοδοι με πολλά ρούχα, κασκόλ και σκούφους, δεν επιτρέπουν στο δέρμα να εκτεθεί στον ήλιο.

Ένας καλός τρόπος να ενισχύσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι τρώγοντας περισσότερα λιπαρά ψάρια, αλλά και φροντίζοντας την έκθεσή μας στο φως του ήλιου για 20 λεπτά καθημερινά.

Το κρύο και ο χειμώνας μας ανοίγουν την όρεξη

Αλήθεια και μύθος: Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει σχέση μεταξύ της ορμόνης μελατονίνης και της όρεξης. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ενεργοποιείται από το σκοτάδι και μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα επίπεδα της μελατονίνης μειώνονται, σε αντίθεση με το φθινόπωρο και τον χειμώνα όπου αυξάνονται. Αυτή η ορμόνη φαίνεται να επιδρά και στην όρεξη, με αποτέλεσμα να νοιώθουμε περισσότερη πείνα τον χειμώνα.
Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία, στο παρελθόν και ιδιαίτερα στις αγροτικές κοινωνίες, οι χειμερινοί μήνες ήταν άμεσα συνδεδεμένοι με την πείνα. Μια ερμηνεία λοιπόν, είναι ότι είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να αυξάνουμε τα αποθέματα λίπους στο σώμα μας το φθινόπωρο, προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.
Σήμερα όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποθηκεύουμε λίπος, αφού η αφθονία τροφίμων όλων των ειδών είναι δεδομένη, καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Για όλα φταίει η τηλεόραση και ο καναπές
 

Αλήθεια: Το καλοκαίρι βγαίνουμε έξω απολαμβάνοντας διάφορες δραστηριότητες. Από το φθινόπωρο ξεκινά η επιστροφή στο σπίτι  και ο καναπές γίνεται αγαπημένη συνήθεια. Όσο παραμένουμε σπίτι, ασχολούμαστε με δραστηριότητες που έχουν σχέση με το φαγητό, ενώ το βράδυ καθόμαστε, συνήθως μπροστά σε μια τηλεόραση, κρατώντας το τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι και κάποιο σνακ στο άλλο.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι  να κρατάμε ένα ημερολόγιο διατροφής και να σκεφτόμαστε προσεκτικά όλα όσα τρώμε. Τέλος είναι σημαντικό, να φροντίζουμε να ασκούμαστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, όλους τους χειμερινούς μήνες.

Διαβάστε επίσης: Ξεπερνώντας τις χειμωνιάτικες παγίδες που παραμένουν στο διαιτολόγιο και αυξάνουν το βάρος