Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης επηρεάζει αρνητικά τα νεφρά. Μύθος ή αλήθεια; Τι λένε οι επιστήμονες

1593
Οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Όμως, το 1983 ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά, ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, αυξάνει το GFR, δηλαδή το ρυθμό σπειραματικής διήθησης.

Το GFR είναι μια τιμή που δείχνει πόσο καλά φιλτράρουν τα νεφρά τα απόβλητα από το αίμα. Οι τιμές του GFR μπορούν επίσης να δείξουν αν υπάρχει πιθανή βλάβη στα νεφρά. Είναι το καλύτερο μέσο εκτίμησης για τη λειτουργία των νεφρών. Όσο πιο υψηλός είναι ο ρυθμός φιλτραρίσματος, τόσο καλύτερα λειτουργούν τα νεφρά. Ο φυσιολογικός ρυθμός διήθησης είναι περίπου 100 mL/min.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, έκαναν πολλούς επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο υψηλός ρυθμός σπειραματικής διήθησης, θέτει τα νεφρά σε κατάσταση στρες.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, επιστήμονες από την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι, ενώ η υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης αύξανε το ρυθμό σπειραματικής διήθησης, αυτό δεν ευνοούσε τη συνολική λειτουργία των νεφρών.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια δημοσιευμένη μελέτη που να τεκμηριώνει τις επιβλαβής επιπτώσεις στα νεφρά από την αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης.

Παρόλα αυτά, όσοι καταναλώνουν συστηματικά υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί σε συγκεκριμένα πράγματα.

  • Να δίνετε βάση στις ετικέτες των τροφίμων. Τα περισσότερα τρόφιμα δεν περιέχουν καθαρή πρωτεΐνη, αφού οι περισσότερες συνήθως συνδυάζονται με κορεσμένα λίπη.
  • Αν καταναλώνετε κρέας, επιλέξτε τα κομμάτια που δεν έχουν λίπος.
  • Αν τρώτε πολλά γαλακτοκομικά, επιλέξτε τα αποβουτυρωμένα ή εκείνα που έχουν χαμηλά λιπαρά. Είναι πιο υγιεινές αυτές οι επιλογές.
  • Η σόγια, τα καρύδια, τα φασόλια και τα προϊόντα ολικής άλεσης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένο λίπος και περιέχουν αρκετές διαιτητικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε επίσης: Αδυνάτισμα. Ποιες τροφές περιορίζουν την όρεξη και ποια είδη γυμναστικής μειώνουν την πείνα

 

Διαβάστε επίσης: Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας; Η μεσογειακή διατροφή «όπλο» κατά της νόσου