Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας; Η μεσογειακή διατροφή «όπλο» κατά της νόσου

651
Λόγω των αυξημένων ρυθμών στην καθημερινότητα, αλλά και της αύξησης του μέσου όρου ζωής, αυξάνεται επίσης και η συχνότητα εμφάνισης άνοιας. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ατόμων με άνοια, αλλά και με νόσο Αλτσχάιμερ, αυξάνεται επικίνδυνα.

Οι επιστημονικές μελέτες που γίνονται πάνω στην άνοια, αποκαλύπτουν ορισμένες τροφές και διατροφές που μπορούν να βοηθήσουν αισθητά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Καφεΐνη
Μέσα από πολλές μελέτες έχουν διαπιστωθεί τα οφέλη της καφεΐνης, καθώς σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της άνοιας. Παρά το γεγονός ότι απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες επί του θέματος, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη διαθέτει ένα συστατικό που μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα, αλλά και τη συσσώρευση της πρωτεΐνης που χαρακτηρίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Ξηροί καρποί
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, βοηθάει στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μία μελέτη που έγινε πάνω σε νεαρούς φοιτητές, όπου κατανάλωναν ξηρούς καρπούς, έδειξε βελτίωση στη γνωστική τους ικανότητα, για διάστημα 8 εβδομάδων.
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί που καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν ήδη από τη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ τη μνήμη τους.

Μήλα
Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι ο χυμός μήλου μπορεί να αντιστρέψει την απώλεια μνήμης και να προστατέψει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεΐνης (β-αμυλοειδής) που εμφανίζεται αυξημένη στην άνοια. Τα αποτελέσματα ερευνών που γίνονται σε ποντίκια σχετίζονται και με αυτά των ανθρώπων, επομένως ο χυμός μήλου μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και στους ανθρώπους.

Ωμέγα 3
Τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι λειτουργούν ευεργετικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και τα ψάρια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της ήπιας γνωστικής εξασθένησης, αλλά και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Κακάο
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κακάο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης. Τα αποτελέσματα από γνωστικά τεστ που έγιναν, έδειξαν ότι το κακάο βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Μεσογειακή διατροφή
Αμέτρητες είναι οι μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία. Προλαμβάνει αρκετούς τύπους καρκίνου, μειώνει την παχυσαρκία, προστατεύει την καρδιά και, τέλος, συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και οσπρίων, θα σας εξασφαλίσει τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός.

Διαβάστε επίσης: Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σχεδόν στο διπλάσιο. Δείτε τα αποτελέσματα νέας μεγάλης βρετανικής έρευνας

 

Διαβάστε επίσης: Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού