Γιατί τρώμε αλλά εξακολουθούμε να πεινάμε. Τροφές που μας ανοίγουν την όρεξη και δεν μπορούμε να σταματήσουμε

1751

Υπάρχουν φορές που νιώθουμε ότι, αν και έχουμε φάει, εξακολουθούμε να πεινάμε. Ή ακόμα χειρότερα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να οφείλεται σε τροφές, που αντί να δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, ανοίγουν την όρεξη.

Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι πλούσιες σε ζάχαρη, σε απλούς υδατάνθρακες, σε μονογλουταμινικό νάτριο ή είναι τροφές πλούσιες σε λιπαρά και σε μονογλουταμινικό νάτριο, που είναι ένα συνηθισμένο συντηρητικό τυποποιημένων τροφών. Όλες αυτές οι ουσίες επηρεάζουν τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις σε στομάχι, εγκέφαλο, πάγκρεας, έντερο και κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας γρηγορότερα ή εντονότερο το αίσθημα πείνας.

Οι πιο συνηθισμένες από τις «επικίνδυνες» τροφές είναι:

  • Το λευκό ψωμί, που ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.
  • Οι χυμοί, γιατί ανεβάζει και στη συνέχεια ρίχνει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  • To αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, δηλαδή της ορμόνης που έχει «σχεδιαστεί» για να περιορίζει την πείνα.
  • Τα αλμυρά σνακ δημιουργούν την επιθυμία για γλυκό, εξαιτίας της γρήγορης κατανάλωσης απλών υδατανθράκων, επηρεάζοντας τα ανώτερα και κατώτατα επίπεδα ινσουλίνης.
  • Το φαγητό από fast food περιέχει trans λιπαρά, που αυξάνουν την επιθυμία για φαγητό. Ένας από τους τρόπους είναι να ερεθίζει το έντερο, αλλοιώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να παράγει τους απαραίτητους νευροδιαβιβαστές, που ελέγχουν την όρεξη.
  • Τα MSG, που είναι χημικές ουσίες για ενίσχυση της γεύσης και προστίθενται σε αρκετά έτοιμα φαγητά. Για παράδειγμα στο κινέζικο, σε τροφές σε κονσέρβες, όπως λαχανικά, σούπες. Η ουσία αυτή αυξάνει την όρεξη κατά 40%, καθώς επηρεάζει την ορμόνη λεπτίνη.
  • Τα λευκά μακαρόνια έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση με το λευκό ψωμί αλλά θεωρούνται πιο ύπουλα, γιατί μπορεί κανείς να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
  • Οι γλυκαντικές ουσίες ξεγελούν προσωρινά τα εγκεφαλικά κύτταρα που αναζητούν κάποια γλυκιά γεύση, αλλά γρήγορα απογοητεύονται. Γι’ αυτό και το πιο πιθανό είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνεται η επιθυμία ή και η κατανάλωση γλυκών, προκειμένου ο οργανισμός να βρει ισορροπία. Αυτή η διαδικασία επηρεάζει και τα «κέντρα ελέγχου» πείνας του εγκεφάλου.
  • Τα δημητριακά για παιδιά φτιάχνονται και αυτά από λευκό αλεύρι, με αποτέλεσμα να προκαλούν αυξομειώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης. Η κατανάλωση τροφών με τόσο υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων το πρωί, όπου τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά, κάνει διπλή επίθεση στον μεταβολισμό.
  • Η πίτσα είναι ένας συνδυασμός λευκού αλευριού, υδρογονωμένων ελαίων, επεξεργασμένων τυριών και συντηρητικών. Ο συνδυασμός όλων αυτών ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνει τους ρυθμούς παραγωγής των ορμονών κορεσμού. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα κομμάτι.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ορισμένες ημέρες πεινάμε περισσότερο; Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

 

 

Διαβάστε επίσης: Οι διαφορές μεταξύ πείνας και λιγούρας. Πώς θα τις ξεχωρίσουμε. Τα προβλήματα που μας οδηγούν στο ψυγείο