Οι διαφορές μεταξύ πείνας και λιγούρας. Πώς θα τις ξεχωρίσουμε. Τα προβλήματα που μας οδηγούν στο ψυγείο

1209
Δεν είναι η ώρα να φάμε αλλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο φαγητό που περίσσεψε από το μεσημέρι ή σε ένα κομμάτι πίτσα. Η γραμμή ανάμεσα στο πραγματικό αίσθημα πείνας και τη λιγούρα για μια κρέπα ή ένα σουβλάκι είναι λεπτή. Τόσο λεπτή που οι περισσότεροι μπερδευόμαστε και τις περισσότερες φορές νομίζουμε ότι πεινάμε.

Όμως, το «τσιμπολόγημα» λειτουργεί ύπουλα, ανεβάζοντας χωρίς να το καταλαβαίνουμε τον δείκτη της ζυγαριάς. Με ποιο τρόπο μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματική πείνα από τις λιγούρες και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Πεινάμε όταν…

Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει 3 κύρια γεύματα την ημέρα και 2 ενδιάμεσα σνακ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι περίπου ανά τρίωρο ο οργανισμός μας χρειάζεται καύσιμα για να έχει ενέργεια. Αυτές τις στιγμές αισθανόμαστε πραγματική πείνα, η οποία έρχεται σταδιακά. Αν δεν την αντιμετωπίσουμε τρώγοντας, νιώθουμε το χαρακτηριστικό «γουργουρητό» στο στομάχι, σουβλιές, ίσως ζαλάδες ή πονοκεφάλους, αίσθημα κενού και πιθανόν εξάντληση.

Νιώθουμε λιγούρα όταν…

Η πιο σημαντική διαφορά της λιγούρας από την πείνα είναι ότι έρχεται ξαφνικά και όχι σταδιακά. Συνήθως έχει αιτία κάτι που σκεφτήκαμε, όπως το γλυκό που θυμηθήκαμε ότι υπάρχει στο ψυγείο ή κάτι που μας μύρισε, περνώντας για παράδειγμα έξω από έναν φούρνο.
Οι λιγούρες, επίσης, μπορεί να έχουν σχέση και με τη συναισθηματική μας κατάσταση. Να νιώθουμε ανία, μελαγχολία, στεναχώρια, τα οποία μας ωθούν όχι σε κάτι υγιεινό, αλλά σε γλυκά ή τρόφιμα με πολλά λιπαρά. Το πρόβλημα είναι ότι το αίσθημα λιγούρας αντιμετωπίζεται προσωρινά και η κατανάλωση λιπαρών τροφών ενισχύει την λιγούρα, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο κατανάλωσης θερμίδων.

Τι πρέπει να κάνουμε

Το πρώτο βήμα είναι να αποκωδικοποιήσουμε τις ενδείξεις για να καταλάβουμε τί αισθανόμαστε πραγματικά. Αν, για παράδειγμα, είναι 3 η ώρα το μεσημέρι και έχουμε να φάμε από τις 8 το πρωί είναι σίγουρο ότι έχει έρθει η ώρα για μεσημεριανό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φάμε το γεύμα μας. Ακόμα καλύτερα, πρέπει τις επόμενες φορές να φροντίσουμε να μην αφήνουμε τόσες ώρες κενό το στομάχι μας.
Αν πάλι καταλάβουμε ότι πρόκειται για απλή λιγούρα, πρέπει καταρχήν να εντοπίσουμε την αιτία και να την αντιμετωπίσουμε κατάματα. Αν οφείλεται σε συναισθηματικούς λόγους, μια βόλτα, λίγη μουσική, ακόμα και να συγκεντρωθούμε σε μια δουλειά, θα κρατήσει το μυαλό μακριά από το ψυγείο. Αν δεν πρόκειται για ανία, προσπαθούμε να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση φαγητού, να πιούμε λιγο νερό ή να καταφύγουμε σε ένα πιο υγιεινό σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, ένα φρούτο, ένα γιαούρτι, που θα αποσπάσουν την προσοχή από τα τρόφιμα- πρόκληση.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ορισμένες ημέρες πεινάμε περισσότερο; Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

 

 

Διαβάστε επίσης: Υγιεινά σνακ για τις δύσκολες ώρες. Τροφές που ξεγελούν την πείνα και δεν βλάπτουν τον οργανισμό