Γιατί δεν πρέπει να πλένονται τα αυγά πριν μαγειρευτούν. Οι ειδικοί εξηγούν τους πιθανούς κινδύνους

5813
Πολλά από τα τρόφιμα που επιλέγουμε να φάμε, ειδικά φρούτα και λαχανικά, πρέπει να πλένονται προτού καταναλωθούν. Αυτό δεν ισχύει όμως για όλα τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλύσιμο ορισμένων τροφών πριν το μαγείρεμα δεν μας προστατεύει, αλλά αντιθέτως, κάνει κακό στην υγεία.
Τα αυγά, για παράδειγμα, δεν πρέπει να πλένονται πριν το μαγείρεμα, ακόμη κι αν το θεωρείται απαραίτητο, σκεπτόμενοι από πού προήλθαν. Με το πλύσιμο δεν καταφέρνετε να εξοντώσετε τα μικρόβια και τα βακτήρια, αλλά το αντίθετο.

Σε ορισμένες τροφές, όπως στο κρέας, στο κοτόπουλο και στα μανιτάρια, το νερό βοηθά στην εξάπλωση των βακτηρίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αυγά, σύμφωνα με το περιοδικό «Reader’s Digest».

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, αν πλένετε ένα αυγό πριν το μαγείρεμα, επειδή το κέλυφός του είναι πορώδες, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο αυγό με το νερό.
Με αυτό τον τρόπο, αντί να απομακρύνετε τα βακτήρια, στην πραγματικότητα κάνετε το αντίθετο.

Επίσης, στο τσόφλι των αυγών βρίσκεται μια ειδική ουσία που τα προστατεύει από διάφορες βακτηριακές μολύνσεις. Όταν πλένεται το αυγό, αυτή η προστατευτική ουσία καταστρέφεται.
Για αυτό, πάρτε τα αυγά από την αυγοθήκη και μαγειρέψτε τα, χωρίς να τα πλύνετε.

Διαβάστε επίσης: Είναι ή όχι βιολογικά τα αυγά που μας πουλάνε; Οι διαφορές στην παραγωγή των βιολογικών από τα συμβατικά αυγά

 

Διαβάστε επίσης: Τα παρεξηγημένα αυγά! Κι όμως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα νέας έρευνας