Είναι ή όχι βιολογικά τα αυγά που μας πουλάνε; Οι διαφορές στην παραγωγή των βιολογικών από τα συμβατικά αυγά

5090
Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές των βιολογικών αυγών οφείλονται στις συνθήκες διαβίωσης του κάθε εκτροφείου και στην τήρηση των κανόνων, αν και στην πραγματικότητα οι καταναλωτές δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλεια των αυγών.

Σημασία για την ποιότητα των αυγών έχει η επαφή της κότας με το φυσικό περιβάλλον και ο χώρος που έχει κατά την εκτροφή της.
Ακόμη και τα αυγά που πωλούνται ως βιολογικά, μπορεί να προέρχονται από κότες που η ανάπτυξή τους γίνεται μέσα σε κλουβιά και δεν τους εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για να κινηθούν.
Γι’ αυτό, οι κανονισμοί προβλέπουν ότι οι μονάδες βιολογικής παραγωγής δεν πρέπει να έχουν περισσότερες από 3.000 κότες.
Όμως η μαζική εκτροφή είναι πλέον αναγκαία, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να καλυφθεί το ποσοστό ζήτησης, αν συμμετέχουν στην παραγωγή μόνο μικρά εκτροφεία.
Έτσι, λειτουργούν κάποια εκτροφεία μεγάλης παραγωγής που με αυστηρούς ελέγχους παρέχουν βιολογικά αυγά.
Η Γερμανική Ένωση Οικολογικών Προϊόντων, βεβαιώνει ότι μια φάρμα που εκτρέφει μέχρι και 30.000 κότες μπορεί να είναι οικολογική.
Σύμφωνα με στοιχεία των οικολογικών οργανισμών, ένα στα δέκα αυγά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι βιολογικό.
Για να παραχθούν βιολογικά αυγά από μαζικά εκτροφεία, δηλαδή μεγάλου μεγέθους, γίνονται συνεχείς έλεγχοι για να παρακολουθείται η ποιότητα της τροφής και ο χώρος που έχουν τα πτηνά για να κινούνται.
Οι ειδικοί τονίζουν, ότι οι παραγωγοί βιολογικών αυγών υποχρεούνται να παρέχουν στις κότες 50%περισσότερο χώρο σε σύγκριση με ένα συμβατικό εκτροφείο.
Σε φάρμες με περισσότερες από 3.000 κότες, είναι υποχρεωτικό τα πτηνά να αφήνονται ελεύθερα μέσα στη μέρα για να κινούνται στην ύπαιθρο.
Η λήψη φαρμάκων είναι περιορισμένη από τις κότες που προορίζονται για βιολογική παραγωγή, δεν είναι όμως ανύπαρκτη.

Στις συμβατικές μονάδες τα πτηνά συχνά έχουν αυξημένο βάρος, από τα φάρμακα και την τροφή χαμηλής ποιότητας.

Τα συμβατικά αυγά

Τα συμβατικά αυγά, που έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή από τα βιολογικά, παράγονται σε εκτροφεία με μεγάλο αριθμό πτηνών που μπορεί να φτάνει τα 30.000.
Κατά κανόνα τα βιολογικά εκτροφεία έχουν έως 3.000 κοτόπουλα.
Στα συμβατικά εκτροφεία οι κότες ζουν σε πολυώροφα κλουβιά με ελάχιστο χώρο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περπατήσουν και να μην έχουν καμία σχέση με το φυσικό περιβάλλον.
Η τροφή των πτηνών στις συμβατικές μονάδες πολλές φορές είναι μεταλλαγμένη, ενώ συχνά το βάρος τους αυξάνεται λόγω των χημικών ουσιών που υπάρχουν στην τροφή, αλλά και εξαιτίας των εμβολιασμών και των φαρμάκων που λαμβάνουν.
Τα αυγά που προκύπτουν, είναι χαμηλότερης διατροφικής αξίας και η γεύση τους διαφέρει αρκετά, σε σύγκριση με των βιολογικών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα; Ποια τα οφέλη για την υγεία. Σύγκριση τιμών