«Αντίστροφη δίαιτα». Όσο τρως τόσο αδυνατίζεις. «Ξυπνά» το μεταβολισμό λένε οι ειδικοί

16588

Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, μπορεί να είναι το “κλειδί” για τη απώλεια βάρους και την μείωση του σωματικού λίπους, λένε οι διατροφολόγοι.
Αυτή είναι και η λογική της «αντίστροφης δίαιτας», που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα διατροφής με σταδιακή αύξηση θερμίδων.
Η μέθοδος άρχισε στα γυμναστήρια και στο body building, αλλά διαδόθηκε γρήγορα.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την έχουν ακολουθήσει για να χάσουν βάρος, ιδιαίτερα οι γυναίκες, αφού βοηθά στην απώλεια κιλών τρώγοντας περισσότερο.

Πώς λειτουργεί
Για να «ξυπνήσει» ο μεταβολισμός, χρειάζεται να προσθέσει κανείς περισσότερες θερμίδες στο διαιτολόγιό του.
Ταυτόχρονα, χρειάζεται λιγότερη
αεροβική γυμναστική και περισσότερες ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη.
Σύμφωνα με την διατροφολόγο Χάιντι Σκόλνικ, το μοντέλο της «αντίστροφης» δίαιτας μοιάζει με τη λαϊκή ρήση: «να τρως το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός».
Η ίδια μαζί με τη φίλη της Τρίσια Κάνινγκχαμ, έγραψαν το βιβλίο «The Reverse Diet», στο οποίο περιγράφουν πως ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και μια μικρή ποσότητα για βραδινό, μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, στην καύση του λίπους και αύξησης της μυικής μάζας.
Στο βιβλίο, αναφέρουν ως παράδειγμα ένα πρωινό, που περιλαμβάνει ψάρι και λαχανικά και ένα βραδινό με βρώμη με πορτοκαλάδα.
Όπως εξηγούν, εάν καταναλώσει κανείς το πρωί σολομό, θα τον κρατήσει χορτάτο σχεδόν όλη την ημέρα και το βράδυ, θα μπορεί να αρκεστεί σε ένα μπολ με δημητριακά.
Ένας άλλος λόγος, για τον οποίο η δίαιτα είναι τόσο επιτυχημένη, είναι πως αποκλείει επεξεργασμένες τροφές, ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη και προωθεί την κατανάλωση πολλών λαχανικών καθημερινά.
Η Τρίσια Κάνινγκχαμ, ακολούθησε την «αντίστροφη δίαιτα» για εννέα μήνες και κατάφερε να απαλλαγεί από 80 κιλά.

Ποιοι πρέπει να την δοκιμάσουν
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, για κάποιον που χρειάζεται να επαναφέρει το μεταβολισμό του στην σωστή λειτουργία, μετά από παρατεταμένη δίαιτα χαμηλών θερμίδων, με αυστηρούς περιορισμούς.
Απευθύνεται άτομα που γυμνάζονται και τρέφονται υγιεινά, αλλά θέλουν να έχουν περισσότερες επιλογές και ευελιξία.
Επίσης, μπορεί να είναι λύση, για όσους έχουν ιστορικό στο φαινόμενο γιο-γιο.
Πρόκειται για την αυξομείωση βάρους, που παρουσιάζεται κυρίως όταν η δίαιτα είναι στερητική, πολύ αυστηρή και αποσκοπεί στο γρήγορο αδυνάτισμα.

Διαβάστε επίσης: «Μύθος» η διατροφή 12.000 θερμίδων του Μάικλ Φελπς. Ο ολυμπιονίκης αποκαλύπτει τι έτρωγε πριν από τους αγώνες