Πόσο «αθώα» είναι η ζαχαρίνη για την υγεία; Οι αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις για τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

1199
Η ζαχαρίνη είναι μία από τις παλαιότερες γλυκαντικές ουσίες και χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά για πάνω από 100 χρόνια. Η αύξηση της δημοτικότητας της ήρθε μετά τη δεκαετία του ’60 και του ’70.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η ζαχαρίνη συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στην υγεία των δοντιών και μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Ωστόσο, κάποιοι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.

Τι είναι η σακχαρίνη
Πρόκειται για μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που παρασκευάζεται σε συνθήκες εργαστηρίου, μέσω της οξείδωσης της χημικής ουσίας «φθαλικού ανυδρίτη».
Οπτικά μοιάζει με κρυσταλλική σκόνη, χρησιμοποιείται συνήθως ως υποκατάστατο της ζάχαρης, επειδή δεν περιέχει θερμίδες.
Η ζαχαρίνη δεν μπορεί να διασπαστεί από τον οργανισμό, που σημαίνει ότι διέρχεται από το σώμα και αποβάλλεται αμετάβλητα.

Αν και αποτελεί υποκατάστατο της ζάχαρης, είναι περίπου 300 φορές πιο γλυκιά, επομένως μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για τη γλυκιά της γεύση. Όμως, μπορεί να αφήσει μια πικρή γεύση, επειδή συνήθως αναμειγνύεται με άλλες γλυκαντικές ουσίες, που δεν έχουν θερμίδες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ζαχαρίνη, μπορεί να διευκολύνουν την ανάπτυξη ενός τύπου βακτηρίων που είναι πιο αποτελεσματικός στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Η ζαχαρίνη έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι ασφαλής για κατανάλωση, ακόμη και μετά από χρόνια αποθήκευσης.
Χρησιμοποιείται και σε καραμέλες με χαμηλές θερμίδες, σε μπισκότα, σε ζελέ, σε μαρμελάδες, ακόμη και σε φάρμακα.

Αν και η ζαχαρίνη συμβάλλει στην απώλεια βάρους, επειδή περιέχει λιγότερες θερμίδες από την κλασική ζάχαρη, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πόσο καλό κάνει στην υγεία.
Επιστημονικές μελέτες διαπίστωσαν ότι η ζαχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ζαχαρίνη, μπορεί να διευκολύνουν την ανάπτυξη ενός τύπου βακτηρίων που είναι πιο αποτελεσματικός στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.
Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να παίρνει περισσότερες θερμίδες από τις τροφές που, αν δεν «καούν» επαρκώς, αποθηκεύονται ως λίπος και αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας.

Οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις γλυκαντικές ουσίες και πόσο καλό κάνουν στην υγεία, είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και απαιτούνται περισσότερες μελέτες στη συσχέτιση των γλυκαντικών ουσιών με τις αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου.

Διαβάστε επίσης: Οι επικίνδυνες παγίδες που κρύβουν τα γλυκαντικά. Τι πρέπει να προσέχετε για τη δίαιτα και την υγεία σας

 

Διαβάστε επίσης: Πόσο «υγιεινά» είναι τα αναψυκτικά διαίτης; Οι επιστήμονες έχουν πολλές ενστάσεις για τα υποκατάστατα της ζάχαρης