Οι επικίνδυνες παγίδες που κρύβουν τα γλυκαντικά. Τι πρέπει να προσέχετε για τη δίαιτα και την υγεία σας

2465

Καναδική έρευνα έδειξε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη που καταναλώνονται παγκοσμίως λόγω των μηδαμινών θερμίδων που έχουν, όταν χρησιμοποιούνται σε καθημερινά βάση μπορούν να προκαλέσουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς και προβλήματα υγείας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία από 37 διαφορετικές έρευνες, σχετικές με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι για διάστημα 10 χρόνων.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν σημειώθηκε απώλεια βάρους, αλλά οι συμμετέχοντες είχαν πάρει επιπλέον κιλά.
Όσοι κατανάλωναν καθημερινά τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, πίνοντας για παράδειγμα ένα με δυο αναψυκτικά ημερησίως, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Νομίζω ότι υπάρχει η αντίληψη ότι τα προϊόντα χωρίς θερμίδες, δεν βλάπτουν τον οργανισμό. Αυτή η έρευνα έδειξε ότι το θέμα δεν είναι μόνο οι θερμίδες», ανέφερε η Meghan Azad μια από τους ερευνητές και καθηγήτρια στο τμήμα παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Manitoba στον Καναδά.

Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές, δεν είναι σίγουροι ότι οι γλυκαντικές ουσίες μπορούν να βλάψουν από μόνες τους τον οργανισμό ή αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.
Επιστήμονες εξηγούν ότι τα προβλήματα υγείας μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι τα γλυκαντικά παρεμποδίζουν το μικροβιοκτόνο, μια συλλογή βακτηρίων του εντέρου που βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Επίσης, η συστηματική κατανάλωση υποκατάστατων της ζάχαρης μπορεί να καθησυχάζει τους ανθρώπους, ότι δεν παίρνουν πολλές θερμίδες και έτσι τρώνε πιο συχνά γλυκά, που εχουν και άλλα παχυντικά συστατικά εκτός της ζάχαρης.
Τελικά όλα χρειάζονται μέτρο.

Με πληροφορίες από Time

Διαβάστε επίσης:Γιατί το παγωτό, το αγαπημένο γλύκισμα παγκοσμίως, χάνει εκατομμύρια πελάτες κάθε χρόνο; Τι δείχνουν οι έρευνες