Η καθιστική ζωή είναι τόσο επικίνδυνη για την υγεία, όσο το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες

1049

Ήδη από τη δεκαετία του ’50 επιστήμονες πραγματοποιούσαν έρευνες για να αποδείξουν, ότι η καθιστική ζωή βλάπτει την υγεία.
Τότε, δημοσιεύτηκε μελέτη που έλεγε ότι οι οδηγοί λεωφορείων είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, συγκριτικά με τους ελεγκτές που βρίσκονταν σε κίνηση.
Σήμερα τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν πολλές ώρες μπροστά από υπολογιστή
αυξήθηκαν, όπως και οι βλάβες που προκαλούνται στο σώμα.
Καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, διαβήτης, πονοκέφαλοι, αυχενικό σύνδρομο, μυοσκελετικά προβλήματα, ακόμη και πρόωρος θάνατος, είναι μερικές από τις συνέπειες των πολλών ωρών που περνούν οι εργαζόμενοι καθιστοί.
Η καθιστή στάση του σώματος αντί να ξεκουράζει, καταπονεί τους μυς που συγκρατούν τη σπονδυλική στήλη.
Γιατί το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για να τρέχει, να περπατάει και όχι να κάθεται με τις ώρες.
Πρόσφατη αμερικανική έρευνα υποστηρίζει, ότι η καθιστική ζωή είναι τόσο επικίνδυνη για την υγεία, όσο το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Οι επιστήμονες από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου της Κολούμπια, παρατήρησαν και κατέγραψαν την καθημερινή ζωή 8.000 συμμετεχόντων, από 45 ετών και άνω.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν μηχάνημα που κατέγραφε τη διάρκεια της ακινησία τους καθημερινά για 4 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της τετραετίας 340 από τους 8.000 που συμμετείχαν πέθαναν.
Οι αιτίες θανάτου, σχετίστηκαν με την πολύωρη ακινησία στη δουλειά και στο σπίτι.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έμεναν καθιστοί 12 ώρες από τις 16 που ήταν ξύπνιοι.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν, ότι είναι απαραίτητο για την υγεία ανά μισή ώρα ακινησίας να γίνεται ένα διάλειμμα, κατά το οποίο οι εργαζόμενοι να σηκώνονται και να κινούνται για λίγα λεπτά.
Αλλιώς, αυξάνονται οι πιθανότητες για βλάβες στην υγεία, μέχρι και για πρόωρο θάνατο.
Η ανάγκη για κινητικότητα, δεν αλλάζει ανάλογα με την ηλικία, το βάρος ή το φύλο, ο χρόνος που μένει ακίνητος κάποιος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά.
Στις ΗΠΑ, κάποιες εταιρείες παρέχουν στους εργαζομένους τους ειδικές συσκευές μέτρησης ακινησίας.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η συσκευή δονείται, για να υπενθυμίσει στον εργαζόμενο, ότι είναι ώρα να σηκωθεί.
Υπάρχουν και μαξιλάρια με παρόμοια λειτουργία, δηλαδή ειδοποιούν με δόνηση ή ηχητική επισήμανση, ότι κάποιος είναι καθιστός για αρκετή ώρα.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική στο γραφείο με προσωπικό γυμναστή! Η ιδέα ενός Έλληνα personal trainer, που έρχεται στην εταιρεία σας