Το ωμό ρύζι απορροφά την υγρασία από το βρεγμένο κινητό. Μύθος ή αλήθεια; Το πείραμα που έλυσε το ζήτημα
Μύθος αποδεικνύεται ότι είναι το κόλπο με το ρύζι που χρησιμοποιείται για να απορροφήσει την υγρασία από το βρεγμένο κινητό.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι το νερό απλώς εξατμίζεται και αυτό δεν οφείλεται στο ρύζι.
Ο μύθος βασίστηκε στο γεγονός ότι το ρύζι όταν μαγειρεύεται, απορροφά αρκετή ποσότητα νερού. Παρόλο που αυτό ισχύει, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και για την υγρασία που έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του κινητού.
Πολλοί επίσης, χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι το ρύζι βοηθά το αλάτι να μην κολλήσει από την υγρασία μέσα στην αλατιέρα. Θεωρούν ότι με τον ίδιο τρόπο θα βοηθήσει και το κινητό.
Ούτε αυτό όμως ισχύει γιατί το πρόβλημα είναι ότι το νερό έχει εισχωρήσει μέσα στο κινητό.
Οι ερευνητές από την αμερικανική εταιρία Gazelle, έριξαν 9 κινητά μέσα στο νερό και στη συνέχεια τοποθέτησαν τα τηλέφωνά μέσα σε ρύζι ή άλλα παρόμοια υλικά για μια εβδομάδα.
Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι όσα κινητά άνοιγαν και μπορούσαν να βγάλουν την μπαταρία, σώθηκαν. Αντίθετα, κινητά τύπου i Phone που δεν ανοίγει το πίσω μέρος του κινητού, καταστράφηκαν.
Όταν άνοιξαν τα κινητά για να δουν καλύτερα το πρόβλημα, παρατήρησαν ότι η μπαταρία είχε ελαφρώς διογκωθεί και η υποδοχή της μπαταρίας είχε διαβρωθεί. Παρόλο που τα περισσότερα άρχισαν να λειτουργούν κανονικά μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας, κάποια δεν επανήλθαν ποτέ εντελώς. Ακόμη και αν φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί, κάποια στιγμή θα ξαναεμφανιστεί.
Όμως, η μπαταρία όσων κινητών μπορούσε να αφαιρεθεί, στέγνωσε σε διάστημα μιας εβδομάδας. Το νερό εξατμίστηκε, επειδή άνοιξαν τη συσκευή.
Οι ερευνητές δοκίμασαν διαφορετικά προϊόντα για να δουν ποιο έχει την καλύτερη απορροφητικότητα. Ανάμεσα σε αυτά ήταν ρύζι, βρώμη, άμμος για γάτες, silica gel και κους κους. Προς έκπληξη τους, το ρύζι ήταν το λιγότερο απορροφητικό.
Σε περίπτωση που βραχεί το κινητό, η καλύτερη λύση είναι πρώτα να το σκουπίσετε καλά, να το ανοίξετε και να το αφήσετε μπροστά από έναν ανεμιστήρα ή γενικότερα κάπου που φυσάει.
Εάν δεν ανοίγει, πρέπει να το πάτε όσο πιο γρήγορα σε κάποιον ειδικό.
Ειδικά σε περιπτώσεις που η συσκευή έχει πέσει μέσα στη θάλασσα, αν δεν ανοιχτεί και καθαριστεί έγκαιρα, η φθορά από τόσο από το νερό όσο και από το αλάτι είναι αναπόφευκτη.
Διαβάστε επίσης: Τα συχνά λάθη κατά τη φόρτιση του κινητού. Πώς να φορτίσετε το κινητό σας για να μην χαλάσει η μπαταρία