Τι να προσέξετε στην αγορά του λάπτοπ. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ανάλογα με τη χρήση που θα κάνετε

2023
Η αγορά υπολογιστή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να είστε σίγουροι για την χρήση που προορίζεται, ώστε να μην αγοράσετε υπολογιστή με λιγότερες ή περισσότερες λειτουργίες από αυτές που χρειάζεστε.

Πριν από την έρευνα αγοράς που θα κάνετε, πρέπει να έχετε αποφασίσει πόσα χρήματα θα διαθέσετε. Όπως στα περισσότερα πράγματα, έτσι και στα προϊόντα τεχνολογίας πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι «ό,τι δίνεις, παίρνεις».
Αυτό σημαίνει ότι όσο αυξάνονται οι λειτουργίες και οι δυνατότητες που έχει ένας υπολογιστής, τόσο πιο ακριβός θα είναι.
Παρόλο που ένας σταθερός υπολογιστής διαθέτει ταχύτερο επεξεργαστή, περισσότερη μνήμη και έχει τη δυνατότητα αναβάθμισης, κάτι που σημαίνει ότι έχει περισσότερα χρόνια ζωής, πολλοί επιλέγουν να αγοράσουν λάπτοπ, καθώς είναι περισσότερο εύχρηστα και μπορούν να μεταφερθούν.

Τι πρέπει να προσέξετε

Μέγεθος οθόνης
Το μέγεθος της οθόνης κυμαίνεται από τις 8,9 μέχρι τις 17,3 ίντσες. Σε περίπτωση, που θέλετε ένα λάπτοπ για συχνές μετακινήσεις, το μέγεθος της οθόνης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 15- 15,6 ίντσες. Το μεγαλύτερο μέγεθος σημαίνει περισσότερα κιλά και περισσότερα χρήματα.
Ακόμη και αν τον θέλετε για πιο σταθερή χρήση στο σπίτι και απλώς θέλετε να αποφύγετε τα πολλά καλώδια και εξαρτήματα που έχει ο σταθερός, ένα λάπτοπ με περίπου 15 ίντσες οθόνη είναι ιδανικό.
Το μεγαλύτερο μέγεθος, απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν ένα λάπτοπ υψηλής ευκρίνειας, είτε για λόγους εργασίας είτε για να παίζουν παιχνίδια.

Πρέπει να είστε σίγουροι για τι χρήση τον θέλετε, ώστε να μην αγοράσετε υπολογιστή με λιγότερες ή περισσότερες λειτουργίες από αυτές που χρειάζεστε.
Με ή χωρίς λογισμικό;

Η καλύτερη επιλογή είναι να πάρετε ένα λάπτοπ με εγκατεστημένο λογισμικό, καθώς θα αποφύγετε την ταλαιπωρία να το εγκαταστήσετε μόνοι σας ή σε κάποιον τεχνικό.
Το λογισμικό είναι ουσιαστικά τα προγράμματα που χρησιμοποιεί ένας υπολογιστής για τη διαχείριση των εργασιών του. Microsoft Windows, Apple MacOS, Linux και Chrome OS είναι οι τέσσερις επιλογές λειτουργικών συστημάτων που υπάρχουν.
Τα Windows είναι η πιο συνηθισμένη και δημοφιλής επιλογή. Δίνουν πολλές δυνατότητες και υπάρχει ένα μεγάλο εύρος τιμών, για όλες τις τσέπες. Αντίθετα, το λειτουργικό σύστημα της Apple παρόλο που έχει καλύτερο design, είναι περισσότερο ακριβό, με το φτηνότερο να κοστίζει 1000 ευρώ.
Το λειτουργικό σύστημα του Linux έχει αρκετές δυνατότητες, αλλά κυρίως προτιμάται για μικρής επεξεργαστικής ισχύς μηχανήματα, όπως netbook, με μικρότερες απαιτήσεις επεξεργαστή, μνήμης, και αποθηκευτικού χώρου. Μια πολύ δημοφιλής διανομή είναι το Ubuntu της Linux που είναι δωρεάν.
Το Chrome ΟS είναι το λειτουργικό σύστημα της Google. Για απλή καθημερινή χρήση (διαδίκτυο, emails, φωτογραφίες κλπ) θεωρείται μια καλή επιλογή.

Επεξεργαστής και RAM

Ο επεξεργαστής καθορίζει τον τρόπο και την ταχύτητα που θα γίνονται οι εργασίες σε έναν υπολογιστή. Η επιλογή του επεξεργαστή εξαρτάται από τα προγράμματα που θέλετε να βάλετε. Για απλή χρήση είναι προτιμούνται οι επεξεργαστές Intel Core i3.
Οι Intel Core i7 είναι οι πιο ακριβοί επεξεργαστές και είναι κατάλληλοι για απαιτητικές εργασίες και βαριά προγράμματα. Προτιμούνται κυρίως από gamers.
Οι Intel Core i5 αντέχουν επίσης, βαριά προγράμματα.
Όσο για την RAM, δηλαδή τη χωρητικότητα, τα 4GB που έχουν οι περισσότεροι, είναι εντάξει για όσους θα κάνουν απλή χρήση του υπολογιστή. Αν έχετε λίγο μεγαλύτερες απαιτήσεις και πάρτε με 8GB RAM.Είναι ιδανικός και για download. Η μεγαλύτερη RAM δεν έχει νόημα, παρά για αυτούς που χρειάζονται βαριά προγράμματα σε καθημερινή βάση. Η απλή χρήση ίντερνετ και ο κειμενογράφος καλύπτονται από τα 4GB.

Σκληρός Δίσκος

Το λάπτοπ πρέπει να έχει σκληρό δίσκο ssd, καθώς είναι πιο γρήγορος, δεν ζεσταίνεται, καταναλώνει λιγότερη μπαταρία. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής θα έχει καλύτερη απόδοση. Τα προγράμματα θα ανοίγουν πιο γρήγορα, τα αρχεία θα μεταφέρονται πιο εύκολα και οι εφαρμογές θα εγκαθίστανται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Μπαταρία

Η μπαταρία πρέπει να είναι τουλάχιστον 4-6 κελιών για να προσφέρει μία αυτονομία  τουλάχιστον 6-8 ωρών. Η διάρκεια που αντέχει η μπαταρία εξαρτάται και από τον σκληρό δίσκο, από το μέγεθος της οθόνης, αλλά και από τη χρήση. Όσο περνάει ο καιρός, οι αντοχές της μπαταρίας θα μειώνονται. Το λάπτοπ δεν πρέπει να είναι συνεχώς συνδεδεμένο στην πρίζα και τουλάχιστον μια φορά το μήνα, πρέπει να το αφήνετε να ξεφορτίσει εντελώς.

Διαβάστε επίσης: Τα συχνά λάθη κατά τη φόρτιση του κινητού. Πώς να φορτίσετε το κινητό σας για να μην χαλάσει η μπαταρία