Γιατί οι δίαιτες δεν έχουν σχεδόν ποτέ μόνιμα αποτελέσματα. Πώς αντιδρά το μυαλό όταν μειώνεται το φαγητό
Έρευνες έχουν δείξει ότι η δίαιτα δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να χάσουμε βάρος και τα αποτελέσματά της είναι παροδικά. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι ακόμη και αν κάποιος χάσει μερικά κιλά, σύντομα τα ξαναπαίρνει. Μάλιστα, το 40% όσων κάνουν δίαιτα παίρνουν περισσότερα απ’ όσα είχαν χάσει.
Ο λόγος που οι δίαιτες συνήθως δεν έχουν επιτυχία οφείλεται στη λειτουργία του εγκεφάλου. Το αίσθημα της πείνας, η κατανάλωση της ενέργειας και ο μεταβολισμός ελέγχονται από το μυαλό, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ο εγκέφαλος παίρνει ως δεδομένο ένα συγκεκριμένο βάρος για κάθε άνθρωπο που πολλές φορές δεν συμπίπτει με αυτό που πολλοί πιστεύουν συνειδητά. Έτσι, κάνει τα πάντα για να διατηρήσει αυτό το βάρος σταθερό παρόλο που οι συνθήκες μπορεί να αλλάζουν.
Όταν κάποιος κάνει δίαιτα, ο εγκέφαλος αντιδρά και ενεργοποιείται για να πιέσει το σώμα να επιστρέψει σε αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσε φυσιολογικό. Ουσιαστικά, όταν ο οργανισμός υποβάλλεται σε μια δίαιτα και στον περιορισμό διαφόρων τροφών, ο εγκέφαλος περνάει ένα σοκ και ενεργοποιείται για να αντιμετωπίσει την απειλή που δέχεται για να επιβιώσει. Δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά ανάμεσα σε μια πραγματική απειλή και σε μια νοητική.
Σε περίπτωση που κάποιος χάσει πολλά κιλά, το μυαλό δίνει το σήμα ότι ο οργανισμός λιμοκτονεί. Υπάρχει έντονο αίσθημα πείνας, ενώ οι μύες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Ο μεταβολισμός καταστέλλεται, καθώς πρέπει να κάνει όλες τις ενέργειες που έκανε πριν με λιγότερα «καύσιμα».
Ακόμη και αν κάποιος μπορέσει να διατηρήσει το βάρος του μετά από μια δίαιτα για αρκετό χρονικό διάστημα, το μυαλό του συνεχίζει την προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο βάρος.
Από την άλλη, μια παροδική αύξηση του βάρους μπορεί να γίνει μόνιμη. Και αυτό γιατί ο εγκέφαλος μπορεί να πάρει ως δεδομένο και φυσιολογικό το νέο βάρος.
Οι άνθρωποι χωρίζονται σε αυτούς που τρώνε όταν πεινάνε και σε αυτούς που προσπαθούν να ελέγξουν αυτό που τρώνε με τη δύναμη της θέλησης.
Οι πρώτοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι, καθώς δεν σκέφτονται το φαγητό συνέχεια. Αντίθετα, οι δεύτεροι είναι περισσότερο ευάλωτοι στο φαγητό και επηρεάζονται πιο εύκολα από σχετικές διαφημίσεις. Μια μικρή παρασπονδία τους οδηγεί πιο εύκολα και σε άλλες μεγαλύτερες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κοπέλες που κάνουν για πρώτη φορά δίαιτα στην εφηβεία τους, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες πέντε χρόνια αργότερα, ακόμη και αν πριν το βάρος τους ήταν κανονικό.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε με σύνεση. «Πρέπει να μάθουμε να κατανοούμε τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας, ώστε να τρώμε μόνο όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν χορταίνουμε» ανέφερε η νευροεπιστήμονας Sandra Aamodt σε ομιλία της.
Δείτε την ομιλία της νευροεπιστήμονος Sandra Aamodt στα TEDTalks:
Διαβάστε επίσης: Η γυναίκα που για ένα χρόνο έκοψε εντελώς τη ζάχαρη. Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα και εντυπωσιακά. Περιγράφει μια άλλη ζωή
Διαβάστε επίσης: Η δίαιτα που μετράει το φαγητό σε χούφτες. Έχασε 38 κιλά σε δέκα μήνες