Υπνοβασία. Ποια είναι τα συμπτώματα και τι να κάνετε αν δείτε κάποιον να υπνοβατεί

4059
Η υπνοβασία είναι διαταραχή του ύπνο, στην οποία ο ασθενής κινείται και κάνει διάφορες δραστηριότητες, ενώ βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. 

Ο υπνοβάτης συνήθως περπατάει ή κάνει διάφορες κινήσεις που θα έκανε αν ήταν ξύπνιος. Μετακινεί έπιπλα, τρώει, ντύνεται ή ξεντύνεται.
Υπάρχει περίπτωση να βγει και εκτός σπιτιού, να μπει στο αυτοκίνητό του και να οδηγήσει, κάτι όμως που είναι εξαιρετικά σπάνιο.
Έχουν καταγραφεί επίσης, περιστατικά σεξυπνίας, κατά την οποία ο υπνοβάτης κάνει σεξ στον ύπνο του και όταν ξυπνάει δεν θυμάται τίποτα.
Η υπνοβασία συνήθως συμβαίνει μια ή δύο ώρες από τη στιγμή που ο ασθενής θα αποκοιμηθεί και διαρκεί 5 έως και 15 λεπτά.
Την ώρα που υπνοβατεί, δεν βλέπει όνειρα.
Η υπνοβασία είναι περισσότερο συχνή στα παιδιά ηλικίας 4-12. Συνήθως, τα παιδιά σταματούν να υπνοβατούν, όταν φτάνουν στην εφηβεία. Η υπνοβασία στους ενήλικες είναι περισσότερο σπάνια με το ποσοστό να φτάνει το 3,6%, δηλαδή ένας στους 25.
Ο υπνοβάτης έχει ανοιχτά μάτια, αλλά δεν βλέπει. Φαίνεται ζαλισμένος και είναι αδέξιος. Δεν ανταποκρίνεται, όταν κάποιος του μιλάει, καθώς κοιμάται, παρόλο που δεν φαίνεται. Συνήθως παραμιλάει, αλλά αυτά που λέει είναι μπερδεμένα και δεν βγάζουν νόημα.
Σε ήπια μορφή, τα επεισόδια υπνοβασίας μία ή και λιγότερες φορές το μήνα. Σε περιπτώσεις σοβαρής υπνοβασίας, τα επεισόδια μπορεί να γίνονται κάθε βράδυ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες τραυματισμού του ασθενή.
Οι υπνοβάτες τραυματίζονται συχνά, γιατί παραπατούν ή χάνουν την ισορροπία τους.
Παράλληλα, αν τρομάξουν, μπορεί να γίνουν βίαιοι.


Συνήθως, η υπνοβασία είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να σχετίζεται και με την κούραση, την έλλειψη ύπνου ή το άγχος. Ο πυρετός, ορισμένα φάρμακα ή ακόμη και το αλκοόλ μπορούν επίσης, να προκαλέσουν επεισόδια υπνοβασίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου- Επιληψίας ΕΝΥΠΝΙΟΝ, ο ασθενής δεν πρέπει να ξυπνήσει, όσο υπνοβατεί. «Καλό είναι να καθοδηγηθεί απαλά από την πλάτη του στο κρεβάτι. Καθησυχαστικές δηλώσεις, όπως «είσαι  ασφαλής», «είσαι στο δικό σου κρεβάτι» θα τον βοηθήσουν να ηρεμήσει».
Δεν πρέπει να ξυπνήσει απότομα, γιατί αποπροσανατολίζεται. Υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσει να προστατευθεί, κάνοντας επικίνδυνες κινήσεις για τους γύρω του.
Φημολογείται ότι ο υπνοβάτης μπορεί να πάθει έμφραγμα ή να πέσει σε κώμα αν ξυπνήσει απότομα. Οι περισσότεροι γιατροί όμως, λένε ότι αυτό είναι ένας ακόμη μύθος.
Την επόμενη ημέρα, οι υπνοβάτες δεν θυμούνται τίποτα.

Αν παρατηρηθεί ότι ο ασθενής υπνοβατεί συγκεκριμένη ώρα, μπορεί να ζητήσει να τον ξυπνάνε ένα τέταρτο πριν το επεισόδιο.
Σε κάθε περίπτωση, το σπίτι πρέπει να είναι ασφαλές και να απομακρύνονται αιχμηρά αντικείμενα.

Διαβάστε επίσης: Το τεχνητό φως από υπολογιστές, κινητά και τάμπλετ προκαλεί αϋπνία και διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου