Βαλσαμόχορτο. Το βότανο που θεραπεύει πολλές ασθένειες και μειώνει το άγχος. Τι πρέπει όμως να προσέχετε

17263
St John's wort oil
Το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, καθώς είναι ευεργετικό για την υγεία και αποτελεί «βάλσαμο» για το σώμα και τη ψυχή.

Σε οποιαδήποτε μορφή του μπορεί να  χρησιμοποιηθεί τόσο ως εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος για διάφορες ασθένειες, όσο και ως καλλυντικό.

Το βαλσαμέλαιο, που φτιάχνεται με τις ανθισμένες κορυφές του φυτού και παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά δερματικές παθήσεις, ερεθισμούς και φλεγμονές.
Είναι επουλωτικό και έτσι, είναι κατάλληλο για κοψίματα, μικροτραυματισμούς και εγκαύματα.
Παράλληλα, το μασάζ με βαλσαμέλαιο αντιμετωπίζει μυικά προβλήματα, πιασίματα, πόνους στη μέση, ισχιαλγίες, μυαλγίες και ρευματισμούς.
Το σπαθόλαδο, όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά καλλυντικά, καθώς βοηθάει στην περιποίηση του προσώπου, του σώματος αλλά και των μαλλιών. Δίνει λάμψη, κομψότητα και απαλότητα.

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το βαλσαμόχορτο βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερικίνη, συστατικό που αυξάνει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως της σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης, που βελτιώνουν τη διάθεση.
Έτσι, συμβάλλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, μειώνει το άγχος ενώ μπορεί να βελτιώσει και την ποιότητα του ύπνου.

Το ρόφημα από βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση στομαχικών και εντερικών διαταραχών και παθήσεων του ουροποιητικού και του νευρικού συστήματος.
Είναι επίσης, τονωτικό και διεργετικό για τους εξασθενημένους οργανισμούς και ανακουφίζει από τον πυρετό, τον βήχα και τις ιώσεις.
Το αφέψημα βαλσαμόχορτου είναι σπασμολυτικό και θεωρείται ότι ρυθμίζει την έμμηνο ρύση.
Παρ’ όλα αυτά, οι γιατροί συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, κυρίως αντικαταθλιπτικά, καθώς επηρεάζει από μόνο του τους νευροδιασπαστές.
Oι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το υπερικό, που διαθέτει το βαλσαμόχορτο, σε καμία μορφή.
Επίσης, μετά τη χρήση του βαλσαμέλαιου, ο ασθενής δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο, καθώς υπάρχει περίπτωση να προκληθούν ερεθισμοί στο δέρμα.

Διαβάστε επίσης: Βότανα που λειτουργούν ως φυσικά ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά. Νικούν την αϋπνία και περιορίζουν το στρες