Το ξενύχτι απορυθμίζει το βιολογικό ρολόι και προκαλεί κατάθλιψη, άλλα ψυχολογικά προβλήματα και όχι μόνο

2114
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από κύτταρα, το καθένα από τα οποία έχει τον δικό του κιρκάδιο ρυθμό, όλα μαζί συντονίζονται και δημιουργείται το λεγόμενο βιολογικό ρολόι.

Όταν κάποιος είναι δραστήριος τη νύχτα και αδρανής τη μέρα, αντιστρέφει δηλαδή την φυσική ροή του εσωτερικού ρολογιού, εκείνο αποσυντονίζεται.
Όταν αποσυντονιστεί, είναι πιθανό να προκληθούν ψυχικές διαταραχές, όπως αποκαλύπτει νέα διεθνής έρευνα.
Οι ρυθμοί ζωής έχουν αλλάξει την καθημερινότητα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εργάζονται νυχτερινές ώρες και να κοιμούνται τη μέρα.
Άλλοι παράγοντες που απορρυθμίζουν τον οργανισμό, είναι τα μακρινά ταξίδια με τη χρήση αεροπλάνου που μπερδεύουν τον εγκέφαλο και χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει.
Ακόμη και το τεχνητό φως των κινητών τη νύχτα, μπορεί να επηρεάσει το βιολογικό ρολόι.

Η έρευνα

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ανέλυσαν τα μόρια του βιολογικού ρολογιού και διαπίστωσαν ότι οι διαταραγμένοι κιρκάδιοι ρυθμοί, συνδέονται άμεσα με ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι νευρώσεις, η αστάθεια στη διάθεση και άλλες.
Στην έρευνα συμμετείχαν 91.100 άνθρωποι, από 37 έως 73 ετών.
Για μια εβδομάδα φορούσαν όλη την ημέρα συσκευές που κατέγραφαν την σωματική και εγκεφαλική τους δραστηριότητα και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους κατάσταση και τη διάθεσή τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όσο πιο απορρυθμισμένο είναι το ρολόι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει κάποιος να εκδηλώσει παθήσεις, δεν ικανοποιείται εύκολα από τη ζωή του, άσχετα από το φύλο, την ηλικία ή το εισόδημα.
Όσον αφορά στις ψυχικές διαταραχές, αυξάνεται ο κίνδυνος για κατάθλιψη, 9%, για μοναξιά, 10% για σκαμπανεβάσματα στη διάθεση και 11% για διπολική διαταραχή.

Οι ερευνητές αποδίδουν τις ψυχικές διαταραχές, στις ορμόνες και τις λειτουργίες του οργανισμού που επηρεάζονται από το βιολογικό ρολόι.
Για παράδειγμα, η παραγωγή και η έκκριση ορμονών, ο μεταβολισμός και άλλα, μεταβάλλονται με διαφορετική συχνότητα από αυτήν που έχει ανάγκη ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο κίνδυνος για έμφραγμα.

Διαβάστε επίσης: Η έλλειψη ύπνου καθημερινά και συστηματικά αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο κατάθλιψης (έρευνα)