Το σύνδρομο της Ραπουνζέλ. Η σπάνια διαταραχή που οι ασθενείς τρώνε τις τρίχες τους

3755
Δεκάδες περιστατικά με γυναίκες που τρώνε τα μαλλιά τους έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.
Το σύνδρομο της Ραπουνζέλ, είναι μια σπάνια διαταραχή, κατά την οποία ο ασθενής βγάζει και τρώει τις τρίχες του σώματός του.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί μόλις 120 περιστατικά στην ιατρική βιβλιογραφία. Σχεδόν όλα αφορούν νεαρές κοπέλες.
Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, αν δεν αφαιρεθούν εγκαίρως οι τρίχες που συσσωρεύονται στο στομάχι.
Σκληρές μπάλες μαλλιών σχηματίζονται στο στομάχι που μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες για την υγεία.
Η ανθρώπινη γαστρεντερική οδός δεν αποβάλλει τις τρίχες από το σώμα και έτσι προκαλούνται έλκη και απόφραξη του εντέρου.
Τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου είναι ο πονόκοιλος, η ναυτία, ο εμετός και η περιτονίτιδα. Κάποιοι ασθενείς μπορεί επίσης, να χάσουν κιλά, καθώς οι τρίχες εμποδίζουν την όρεξή τους.

H 16χρονη Jasmine Beever από την Αγγλία που πέθανε από το σύνδρομο της Ραπουνζέλ. Μια μεγάλη μπάλα από τρίχες
προκάλεσε περιτονίτιδα στην κοιλιά της.

Ο λόγος που τρώνε τα μαλλιά τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, αλλά το σύνδρομο έχει συνδεθεί με τη διαταραχή ελέγχου της παρόρμησης, τη λεγόμενη τριχοτιλλομανία. Ο ασθενής τραβάει τις τρίχες συνήθως από το κεφάλι του, τις βλεφαρίδες, τα φρύδια ή ακόμη και τις τρίχες από τα γεννητικά όργανα.
Αυτό συμβαίνει σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς του και πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί ότι το κάνει. Έτσι, μπορεί να συμβεί όταν παρακολουθεί τηλεόραση, διαβάζει, σκέφτεται, μιλάει στο τηλέφωνο ή ακόμη και όταν κοιμάται.
Σε περιόδους έντονου άγχους και πίεσης, η διαταραχή επιδεινώνεται.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς αναζητούν «την κατάλληλη τρίχα», εκείνη με το σωστό μέγεθος και υφή. Όταν ή η σωστή τρίχα εντοπιστεί, την τραβάνε και μετά παίζουν μαζί της.
Οι ασθενείς με το σύνδρομο της Ραπουνζέλ όμως, εκτός από το καταναγκαστικό τράβηγμα των τριχών, προχωράνε και στη κατάποσή τους.
Παρόλο που μπορεί να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της διαταραχής, την κρύβουν επειδή ντρέπονται.
Έτσι, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι οι ασθενείς τρώνε τα μαλλιά του με κίνδυνο τη ζωή τους.
Μετά την αφαίρεση των τριχών με χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθηθεί από εξειδικευμένους ψυχολόγους, ώστε να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο.

Διαβάστε επίσης: Η πιο επικίνδυνη διατροφική διαταραχή. Η άγνωστη ασθένεια των διαβητικών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο