Το σταυροπόδι βλάπτει και δεν είναι μύθος. Φλεβίτιδα, κιρσοί, πίεση και προβλήματα στην σπονδυλική στήλη

845
Το σταυροπόδι είναι μια συνηθισμένη στάση, συνδεδεμένη με την γυναικεία κομψότητα, αλλά και ένας τρόπος που συνηθίζουν να κάθονται πολλά άτομα. Οι παλιότεροι συμβούλευαν ότι είναι μια ακατάλληλη στάση για το σώμα, αλλά για καιρό πιστεύαμε ότι οι συμβουλές τους ανήκουν στους αστικούς μύθους.

Σήμερα, που η καθιστική ζωή, γίνεται κανόνας για χιλιάδες ανθρώπους, το κάθισμα σταυροπόδι, θεωρείται μια κακή στάση για το σώμα. Το πολύωρο σταυροπόδι, υποστηρίζουν οι ειδικοί, βλάπτει τα αγγεία και τς φλέβες, ανεβάζει την πίεση και καταπονεί την σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνους στα πόδια, στον αυχένα και στην πλάτη.

Φλεβίτιδα και κιρσοί

Το κάθισμα στο γραφείο με τα πόδια σταυροπόδι, ιδιαίτερα πάνω από το γόνατο, ασκεί επιπλέον πίεση στο πίσω μέρος των ποδιών και μπορεί να είναι γίνει αιτία για να εμφανισθούν κιρσοί. Παρόμοιες συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν η παρατεταμένη ορθοστασία, η προχωρημένη ηλικία, η εγκυμοσύνη, η καθιστική ζωή κ.α. Η φλεβίτιδα και οι κιρσοί είναι μια παθολογική κατάσταση, όπου οι κατεστραμμένες φλέβες δημιουργούν προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα και συγκεντρώνουν το αίμα στα πόδια. Το επακόλουθο είναι οι διατεταμμένες φλέβες να προκαλούν πρήξιμο και πόνο στα πόδια.

Αρτηριακή πίεση

Τα σταυρωμένα πόδια σχετίζονται με την άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Γι΄αυτό, κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας, ο γιατρός ζητά το χέρι να είναι χαλαρό και τα πόδια ανοιχτά στο πάτωμα. Η συγκεκριμένη στάση συνεπάγεται και αυξημένη ροή αίματος προς την καρδιά. Ο κίνδυνος για θρόμβωση είναι αυξημένος για τα άτομα που έχουν ανεβασμένη αρτηριακή πίεση.

Μυοσκελετικά προβλήματα

Στο κάθισμα σταυροπόδι τα γόνατα δεν είναι ευθυγραμμισμένα, αφού το ένα γόνατο βρίσκεται από πάνω και πιέζει το άλλο, ενώ η λεκάνη και το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης στρίβουν σε αφυσική στάση. Όσο περισσότερες ώρες βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση. Με το πέρασμα των χρόνων, η κακή ευθυγράμμιση του σώματος και αυτή η ελαφριά πίεση προξενούν σκελετικές παραμορφώσεις, οι οποίες ξεκινούν με σοβαρούς πόνους και καταλήγουν στο κρεβάτι του φυσιοθεραπευτή, με πόνους σε αρθρώσεις, αυχένα και κλειδώσεις. Αν όμως έχει επηρεαστεί η σπονδυλική στήλη, τα περιθώρια παρέμβασης είναι περιορισμένα.

Μούδιασμα

Πρόκειται για την πιο ανώδυνη αλλά ενοχλητική συνέπεια, αφού το σταυροπόδι για αρκετή ώρα, συνήθως δημιουργεί μούδιασμα στο πόδι που είναι από κάτω. Γι΄αυτόν τον λόγο εξάλλου, αλλάζουμε και στάση. Αυτό συμβαίνει, γιατί το σταύρωμα των ποδιών ασκεί πίεση στο περονιαίο νεύρο πίσω από το γόνατο, με αποτέλεσμα να μουδιάζουν τα πόδια χαμηλά.

Τι πρέπει να κάνουμε

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται και όχι για να κάθεται με τις ώρες. Πόνοι, μουδιάσματα και πιασίματα είναι η απόδειξη ότι καθόμαστε για πολλές ώρες ή σε λάθος θέση. Στην περίπτωση των ατόμων που κάνουν καθιστική δουλειά επιβάλλεται η αλλαγή θέσης και το διάλειμμα για περπάτημα, τουλάχιστον, κάθε μία ώρα. Επίσης, η σωστή θέση είναι το κάθισμα με τους μηρούς ευθυγραμμισμένους και τα πόδια να ακουμπούν καλά στο πάτωμα.
Στο σπίτι, προσπαθήστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας, τοποθετώντας τα ψηλά, βάζοντας ένα μαξιλάρι από κάτω.

Διαβάστε επίσης: Τα λάθη που κάνουμε στη γυμναστική και καταστρέφουν τις αρθρώσεις και τα πόδια. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

 

 

Διαβάστε επίσης: Εσείς φοράτε τα σωστά παπούτσια για τα πόδια σας; Ποια προβλήματα προκαλούνται από τα στενά ή τα ψηλά παπούτσια