«Το σφουγγαράκι της κουζίνας είναι πιο βρώμικο και από το καπάκι της τουαλέτας». Πότε πρέπει αν το αλλάζουμε;

6533

To σφουγγάρι της κουζίνας φιλοξενεί” 200.000 φορές περισσότερα μικρόβια από το καπάκι της τουαλέτας.
Ανάμεσα του βρίσκονται και βακτήρια που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».
Ένα από τα μικρόβια, που ονομάζεται Moraxella osloensis, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης ευθύνεται για τη δυσάρεστη μυρωδιά που αναδύει ορισμένες φορές το σφουγγάρι.
Ερευνητές, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν, ανέλυσαν το DNA των μικροβίων που υπήρχαν σε 14 χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια κουζίνας.
Από τα ευρήματα φάνηκε, ότι κάθε κυβικό εκατοστό από ένα σφουγγαράκι μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 50 δισεκατομμύρια μικρόβια, δηλαδή περίπου επτά φορές περισσότερα από τον αριθμό των κατοίκων της Γης.
Τέτοια πυκνότητα βακτηρίων, σύμφωνα με τους ερευνητές, συναντάται μόνο στα κόπρανα.
Τα βακτήρια βρίσκονται τόσο στην επιφάνεια όσο και στις κοιλότητες στο εσωτερικό του σπόγγου.
H ανάλυση του μικροβιώματος έδειξε ότι κυριαρχούν τα γ-πρoτεοβακτήρια.
«Το σφουγγαράκι της κουζίνας έρχεται σε επαφή με υπολείμματα τροφίμων που παρέχουν θρεπτικά συστατικά για τη δημιουργία βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών.
Επιπλέον, τα σφουγγάρια είναι συχνά βρεγμένα και παραμένουν σε υγρές περιοχές μέσα ή δίπλα στον νεροχύτη, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για πολλαπλασιασμό των μικροβίων.
Σε τέτοιες ιδανικές συνθήκες, τα βακτήρια μπορούν να διπλασιάζονται ανά 10 – 30 λεπτά”, εξηγούν οι ειδικοί.

 

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν την νοικοκυρές να αλλάζουν σφουγγάρι κάθε εβδομάδα, καθώς τα βακτήρια είναι πολύ ανθεκτικά.
Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι ακόμα και όταν επιχείρησαν να αποστειρώσουν τα σφουγγαράκια σε βραστήρα ή σε φούρνο μικροκυμάτων, τα μικρόβια δεν “σκοτώθηκαν”.
Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, τα σφουγγαράκια που καθαρίζονταν τακτικά, περιείχαν μεγαλύτερη αναλογία παθογόνων μικροοργανισμών, σε σχέση με τα σφουγγαράκια που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ.
Αυτό πιθανώς να οφείλεται στο ότι τα παθογόνα βακτήρια είναι πιο ανθεκτικά και γρήγορα καταλαμβάνουν το χώρο που αφήνουν τα πιο «καλά» μικρόβια, κάτι ανάλογο με την επίπτωση που έχουν τα αντιβιοτικά στο έντερο.
“Δεν πρέπει να ανησυχείτε όμως γιατί η λύση είναι απλή. Να αλλάζετε σφουγγαράκι κάθε εβδομάδα. Το κόστος είναι πολύ μικρό αλλά το όφελος για την υγεία πολύ μεγάλο”, επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, Μάρκους Έγκερτ.

Διαβάστε επίσης: Ο καπνός από 1 μόνο «φιδάκι» για τα κουνούπια ισοδυναμεί με το κάπνισμα 100 τσιγάρων. Διαβάστε τα συστατικά του