Το πικρό ελαιόλαδο της Γορτυνίας που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο για τη γεύση και τις θεραπευτικές ιδιότητές του

5192

Το ελαιόλαδο με τη χαρακτηριστική πικρή γεύση, που καλλιεργείται στην Γορτυνία, από τα χωριά της Καρύταινας μέχρι την περιοχή της Θέλπουσας και της Κοντοβάζαινας, αλλά και σε μερικές περιοχές της Ολυμπίας, αποδείχθηκε επιστημονικά ότι έχει φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον διευθυντή Dan Flynn, έδειξε πως η συγκεκριμένη ποικιλία, υπό την ονομασία «Χωραίτικη», έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Οι ουσίες αυτές λειτουργούν ευεργετικά για τον οργανισμό και συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και πολλών μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η ποικιλία ελαιόλαδου της Γορτυνίας, λόγω της πικρής γεύσης, πολλές φορές στο παρελθόν θεωρήθηκε ως ακατάλληλη.  Η ιδιαίτερη γεύση του όμως, έκανε τους επιστήμονες, να ελέγξουν πιο προσεκτικά τα συστατικά του λαδιού.
Όπως αποδείχθηκε μετά από έρευνες, το γορτυνιακό λάδι ανήκει στις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως και διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες.
Στα χωριά της Γορτυνίας, όπως τα Λαγκάδια, τα Τρόπαια, τη Δόξα, το Βυζίκι, το Καλιάνι, το Περδικονέρι, το Σπάθαρι, την Αετοράχη και τις Ράχες, παράγεται και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε φαγητά και παστά, σχεδόν πάντα μαζί με την ιδιαίτερη ρίγανη των περιοχών αυτών.
Η ποικιλία με τις φαρμακευτικές ιδιότητες ονομάστηκε «Ολύμπια», γιατί όπως εξηγούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάποια από τα ελαιόδεντρα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του λαδιού, βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής και είναι 1.500 ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών,  η κατανάλωση 25ml πικρού ελαιόλαδου την ημέρα, προφυλάσσει από παθήσεις της καρδιάς.

Χαρακτηριστικά της ποικιλίας
Το 2016 το πικρό λάδι από τη Γορτυνία βραβεύτηκε από το Παγκόσμιο Συνέδριο OLYMPIA HEALTH & NUTRITION AWARDS, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 540 δείγματα ελαιόλαδου από όλο τον κόσμο.
Η ποικιλία των ελαιόδεντρων, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του πικρού λαδιού, είναι μικρόκαρπη, με κυλινδρικούς καρπούς βάρους 1,5-3 γραμμαρίων και καλλιεργείται σε περιοχές με υψόμετρο 550-600 μέτρων.
Τα ελαιόδεντρα είναι ανθεκτικά καθώς αντέχουν, σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι, το πικρό ελαιόλαδο θα τους βοηθήσει να ανακάμψουν οικονομικά, αφού είναι ήδη περιζήτητο στις αγορές του εξωτερικού.

Διαβάστε επίσης:Το νερό που δεν πίνεται αλλά… τρώγεται. «Θα σημάνει το τέλος των πλαστικών μπουκαλιών» λένε οι επιστήμονες (video)